Preşedintele Poloniei este convins că Grupul Wagner continuă să fie sub controlul Rusiei

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a admis, vineri, că Grupul Wagner continuă să fie sub controlul Rusiei, avertizând asupra riscurilor generate de transferul organizaţiei paramilitare ruse în Belarus.

172 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Poloniei este convins că Grupul Wagner continuă să fie sub controlul Rusiei

Preşedintele Poloniei este convins că Grupul Wagner continuă să fie sub controlul Rusiei

Andrzej Duda a declarat, conform agenţiei de presă PAP şi site-ului Tagesschau.de, că Grupul Wagner nu este în niciun caz o entitate militară privată.

"Fără niciun dubiu, eu cred că acţiunile efectuate de Grupul Wagner sunt dirijate de statul rus", a afirmat Andrzej Duda, subliniind că, în acest context, transferul combatanţilor Wagner în Belarus se înscrie în cadrul ameninţărilor generate de Rusia.

Polonia şi Lituania estimează că în Belarus au fost transferaţi aproximativ 4.000 de membri ai Grupului Wagner.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a avertizat joi că Rusia intenţionează să destabilizeze flancul estic al NATO prin trimiterea combatanţilor Wagner în Belarus. "Rusia şi Belarus intensifică provocările şi comploturile în scopul destabilizării flanculuui estic al NATO", a afirmat Morawiecki, care s-a întâlnit joi, în zona Suwalki, în apropierea frontierei Poloniei cu Belarus, Lituania şi cu regiunea rusă Kaliningrad, cu preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda.

Guvernul de la Varşovia a suplimentat, în ultimele săptămâni, prezenţa forţelor de securitate la frontiera cu Belarus, de teama acţiunilor Grupului Wagner, care efectuează antrenamente cu trupele belaruse. Miercuri, Polonia a transmis o notă de protest Belarusului faţă de presupusa incursiune a două elicoptere belaruse în spaţiul aerian polonez. Administraţia de la Minsk a negat acuzaţiile.

Administraţia de la Washington a anunţat că urmăreşte atent activităţile Grupului paramilitar Wagner în Belarus, subliniind însă că nu par a exista ameninţări specifice la adresa Alianţei Nord-Atlantice. Săptămâna trecută, Guvernul britanic a fost aspru criticat de Comisia parlamentară pentru Afaceri Externe (FAC) din cauza presupusei subestimări a dezvoltării periculoase a Grupului paramilitar rus Wagner.

Grupul paramilitar Wagner a fost transferat în Belarus după informaţiile din iunie despre un complot al directorului organizaţiei paramilitare ruse, Evgheni Prigojin.

Liderii statelor occidentale au evitat să facă evaluări despre complotul Grupului Wagner. Preşedintele SUA, Joseph Biden, a admis că este reticent să comenteze situaţia. "Nu vreau să îi ofer (preşedintelui) Vladimir Putin niciun pretext pentru a atribui această situaţie Occidentului sau Alianţei Nord-Atlantice. Noi am transmis clar că nu suntem implicaţi", declara Biden pe 26 iunie.

În schimb, imediat după informaţiile despre complot, Polonia, Lituania şi Ucraina au început să atragă atenţia asupra riscurilor generate de transferul Grupului Wagner în Belarus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
polonia,
rusia,
belarus

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici