Preşedinţia elenă anunţă că Alexis Tsipras va fi desemnat premier luni după-amiaza

Preşedintele partidului radical de stânga Syriza Alexis Tsipras va fi desemnat în mod oficial premier luni, la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), după victoria formaţiunii sale în alegerile legislative anticipate, a anunţat preşedinţia Republicii.

1012 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia elenă anunţă că Alexis Tsipras va fi desemnat premier luni după-amiaza

Syriza şi Grecii Independenţi se îndreaptă spre un acord pentru a forma Guvernul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi, luni, la ora (locală) 16.00 (16.00, ora României), Alexis Tsipras va fi nominalizat oficial premier de către preşedintele Republicii Carolos Papoulias", a anunţat preşedinţia într-un comunicat care conţine doar această frază.

Tsipras, care a eşuat în două rânduri să obţină o majoritate absolută în Parlamentul ales duminică, este în măsură să guverneze după anunţarea unei alianţei între Syriza şi micul partid Grecii Independenţi, care a obţinut 13 mandate.

"Vom da un vot de încredere noului premier Alexis Tsipras", a declarat Panos Kammenos, liderul formaţiunii, la finalul unei întâlniri, la sediul Syriza, cu Tsipras, care a obţinut 149 din cele 300 de mandate în Parlament, având nevoie de două mandate pentru a deţine majoritatea absolută.

Potrivit unei surse din cadrul Syriza, care a solicitat protecţia anonimatului, cele două partide "se vor alia pentru a asigura majoritatea în Parlament şi a forma un guvern".

Partidul suveranist Grecii Independenţi are o retorică anti-austeritate foarte fermă, ca cea a Syriza, dar de pe poziţii naţionaliste şi conservatoare în planul moravurilor. Formaţiunea a anunţat înainte de alegeri că intenţionează să se alăture Syriza pentru a pune capăt "măsurilor de austeritate".

Potrivit rezultatelor cvasidefinitive ale alegerilor legislative de duminică, Grecii Independenţi obţin 13 mandate şi 4,75% din sufragii, clasându-se ca a şasea forţă în Parlament.

Partidul a fost format, după apariţia crizei elene în 2010, de către Panos Kammenos, un disident de drepta din Noua Democraţie, formaţiune învinsă în alegerile de duminică. În alegerile precedente, din 2012, Grecii Independenţi au intrat pentru prima dată în Parlament, obţinând 20 de mandate şi 7,5% din voturile exprimate.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici