Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie, menţinut în închisoare fără proces

Presupusul organizator al atacurilor din 11 septembrie din Statele Unite, Khaled Sheik Mohammed, va rămâne probabil în închisoare fără proces, a anunţat sâmbătă Washington Post.

16 afișări
Imaginea articolului Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie, menţinut în închisoare fără proces

Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie, menţinut în închisoare fără proces (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Citând oficiali din cadrul administraţiei americane care au solicitat să le fie respectat anonimatul, cotidianul afirmă că administraţia lui Barack Obama a conchis că nu îl poate aduce pe Mohammed în faţa unui tribunal federal din cauza opoziţiei congresmenilor şi a oraşului New York.

Soluţia unui proces militar la Guantanamo nu se susţine nici ea, deoarece preşedintele şi-ar îndepărta unii dintre susţinătorii cei mai progresişti, arată cotidianul american.

Potrivit oficialilor citaţi de cotidian, procesul ar trebui să aibă loc înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale şi va necesita un mediu politic diferit.

Decizia administraţiei Obama în privinţa locului şi tipului de jurisdicţie în faţa căreia vor compărea cei cinci bărbaţi acuzaţi că au organizat atentatele din 11 septembrie, între care creierul autoproclamat al atacurilor, se "apropie", a dat asigurări miercuri secretarul Justiţiei, Eric Holder.

Holder anunţase în urmă cu un an că procesul va avea loc în faţa unui tribunal de drept comun din New York şi nu în faţa unui tribunal de excepţie la Guantanamo. El a fost însă contrazis, în martie, de Casa Albă, care a anunţat că va revizui această decizie.

Khaled Sheikh Mohammed şi alţi patru acuzaţi sunt în prezent închişi la Guantanamo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici