Prima femeie pilot pe un avion de luptă din Emiratele Arabe Unite a condus o escadrilă care a lansat raiduri în Siria

O femeie pilot din Emiratele Arabe Unite (EAU) s-a aflat la conducerea escadrilei care a participat la primele raiduri aeriene lansate de SUA şi aliaţii săi împotriva poziţiilor deţinute de gruparea Stat Islamic în Siria.

799 afișări
Imaginea articolului Prima femeie pilot pe un avion de luptă din Emiratele Arabe Unite a condus o escadrilă care a lansat raiduri în Siria

Mariam Al-Mansouri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comandantul Mariam Al-Mansouri "nu numai că a pilotat avionul de luptă, dar a şi condus o escadrilă" a Forţelor aeriene din Emirate care a participat la aceste raiduri, a declarat o sursă din EAU.

Mariam Al-Mansouri, în vârstă de 35 de ani, a fost prima femeie din Emirate care a pilotat un avion de luptă, potrivit presei locale.

Instruită să piloteze avioane de luptă F-16, ea a apărat de mai multe ori la televiziune dreptul femeilor din Emirate de a-şi desfăşura activitatea în serviciul ţării, inclusiv în armată. "Bărbatul şi femeia au dreptul de a se integra în toate domeniile (...), pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt", declara ea, recent, la televiziunea de stat din Abu Dhabi.

Tânăra, care a absolvit în 2007 Khalifa bin Zayed Air Force College, a declarat că a acceptat "provocări pentru a-şi îmbunătăţi competenţele" şi a se impune în faţa colegilor săi bărbaţi.

Misiunea sa în Siria pentru a lansa raiduri asupra poziţiilor deţinute de gruparea Stat Islamic a avut rapid ecou pe Twitter. Mai multe postări au salutat angajarea sa şi rolul tot mai mare pe care îl au femeile în Emiratele Arabe Unite, o ţară mai degrabă conservatoare. În rarele fotografii în care apare, Mariam al-Mansouri poate fi văzută cu capul acoperit cu vălul tradiţional.

Extremiştii au atacat-o însă pe femeia pilot şi au lansat ameninţări la adresa ei. "Nu trebuie uitată înfăţişarea unui criminal. Păstraţi-o în minte până când va fi pedepsită", a ameninţat un susţinător al grupării Stat Islamic.

Piloţii saudiţi care au participat la raidurile aeriene desfăşurate marţi au fost, la rândul lor, vizaţi de ameninţări cu moartea pe reţelele sociale de către militanţi ai grupării Stat Islamic, după publicarea fotografiilor lor în presa locală. Printre piloţi se află şi prinţul Khaled ben Salmane, fiul prinţului moştenitor saudit, potrivit presei saudite.

În afară de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Iordania şi-au confirmat participarea la raidurile aeriene de marţi, primele desfăşurate de Statele Unite în Siria.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au participat miercuri seara la noi raiduri aeriene împotriva câmpurilor petrolifere controlate de gruparea Stat Islamic în Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici