Primar Mariupol, Ucraina: Vom reconstrui oraşul

Vadym Boychenko, primarul oraşului asediat Mariupol, spune că oraşul va fi reconstruit, daar nu îşi face iluzii că ruşii vor părăsi zona de bunăvoie, ci expulzaţi de armata ucraineană.

1829 afișări
Imaginea articolului Primar Mariupol, Ucraina: Vom reconstrui oraşul

Vadym Boychenko este atât de încrezător că ziua în care va trece la reconstrucţia oraşului, încât tocmai a fost în Polonia şi a semnat un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a reconstrui oraşul distrus, atunci când ruşii vor pleca, potrivit BBC.

În colaborare cu Banca Mondială, se întocmeşte un raport de „Evaluare a pagubelor, a pierderilor şi a necesităţilor” pentru a cuantifica pagubele la apă, canalizare, transport public şi iluminat. Odată ce acesta va fi finalizat, se intenţionează să se elaboreze Planul de renaştere a oraşului Mariupol.

Mariupol va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cele mai puternic bombardate oraşe cu rachete, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Timp de luni de zile, după invazia Rusiei din februarie, un nucleu dur de apărători a rezistat, în principal în tunelurile din interiorul Combinatului siderurgic Azovstal din epoca sovietică, în timp ce mare parte din oraşul din jurul lor a fost redus la ruine. Se estimează că cel puţin 20.000 de persoane au fost ucise în timpul asediului.

„În două luni trupele ruseşti au provocat mai multe pagube la Mariupol decât au făcut trupele germane în doi ani de ocupaţie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De fapt, 90% din întreaga infrastructură a oraşului are pagube de diferite grade de gravitate. Unsprezece din 15 spitale au fost distruse, 39 din 63 de şcoli au fost distruse, 25 din 79 de grădiniţe au fost complet distruse”, ", spune primarul Boychenko.

Primarul, deloc surprinzător, nu se mai află în Mariupol, unde armata rusă deţine controlul deplin.

El se află acum în Zaporijia, un oraş aflat încă în mâinile ucrainenilor - dar capitala unei provincii anexate ilegal de preşedintele Putin ca fiind „o parte a Federaţiei Ruse pentru totdeauna”.

Primarul Boychenko este destul de categoric în această privinţă. „Nici nu se pune problema. Nu purtăm niciun dialog cu teroriştii care ne-au distrus oraşul şi au ucis zeci de mii de locuitori din Mariupol. Ocupanţii ruşi sunt un fenomen teribil, dar temporar”.

Ruşii sunt astăzi ferm înfipţi în Mariupol. Şi, după ce au luptat atât de mult şi din greu pentru a supune acest oraş strategic care se află între Crimeea ocupată şi regiunea Donbas din estul Ucrainei, este puţin probabil să renunţe uşor la el.

Până în primăvara anului viitor, se aşteaptă ca alte zeci de mii de soldaţi ruşi mobilizaţi să se alăture efortului de război al Rusiei. Cu toate acestea, primarul Boychenko îşi găseşte speranţa de la recenta eliberare a Hersonului.

„Ne aşteptăm la progrese suplimentare în direcţia sud”, spune el. „Armata a spus deja că ruşii vor fi alungaţi de pe teritoriul nostru aproximativ în primăvara anului viitor. Cred în forţele armate ucrainene, cred în fiul meu, care astăzi serveşte şi apără ţara noastră”.

Întrebat dacă ar putea Mariupol să redevină într-o zi un oraş mare?, primarul a spus: „Da, cu siguranţă”. „Au existat deja exemple în istoria lumii când oraşele au renăscut din cenuşa războiului. De exemplu, Varşovia, Gdansk, Rotterdam, Dresda. Cu sprijinul unor parteneri precum BERD, Banca Mondială şi USAID, nu există nicio îndoială că Mariupol va renaşte şi nu numai că va reveni la măreţie, dar va deveni şi mai puternic”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici