Primarul oraşului Amsterdam încearcă să regândească funcţionalitatea celebrului Cartier roşu

Primarul oraşului Amsterdam, Femke Halsema, s-a declarat hotărâtă să abordeze problemele create de situaţia lucrătorilor sexuali din celebrul Cartier roşu, arată The Guardian

1486 afișări
Imaginea articolului Primarul oraşului Amsterdam încearcă să regândească funcţionalitatea celebrului Cartier roşu

Primarul oraşului Amsterdam încearcă să regândească funcţionalitatea Cartierului roşu

În calitate de deputat, Femke Halsema a contribuit la legalizarea prostituţiei în Olanda. Acum, ca primar al oraşului Amsterdam spune că nu poate să accepte ”umilirea femeii” în forma în care este practicată în Cartierul roşu.

Halsema este prima femeie aleasă în funcţia de prim edil al metropolei olandeze.

Primarul a adus în discuţie de mai multe ori opţiunile de reformulare a cartierului în care sunt concentrate afacerile ce se bazează pe lucrători sexuali. Printre altele, Halsema, în vârstă de 53 de ani, a pomenit şi posibilitatea ca străzile din apropierea docurilor să fie închise.

Edilul a arătat că vrea să distingă clar între toleranţă şi intenţia de a colabora cu companiile pentru conştientizarea cetăţenilor în legătură cu riscurile la care se expun folosind droguri. Primarul a recunoscut că a folosit substanţe interzise ea însăşi.

”Ar trebui să ştie sau să îşi dea seama că tânărul care vine şi aduce pizza şi cocaină e în pericol să ajungă într-un mediu al drogurilor care este foarte periculos, care l-ar putea ucide”, a spus Halsema, adăugând: ”Am consumat şi eu cândva. Am crescut în estul Olandei şi nu prea aveai ce face, în afară de fumat canabis”.

”Sunt în continuare în favoarea acceptării prostituţiei ca o profesie legală pentru că eu cred că singurul mod în care putem să ajutăm lucrătorii în domeniul sexual este să conştientizăm faptul că există cerere şi ofertă. Iar cartierul roşu are şi o anumită valoare sentimentală legată de trecut, de ideea că un marinar poate să ajungă în port şi o femeie îi poate spune ce vrea şi ce nu. Dar în prezent situaţia din cartierul roşu este diferită, cele mai multe femei care lucrează acolo sunt străine şi sunt într-o situaţie legală foarte vulnerabilă. Nu ştim prea multe despre circumstanţele în care au ajuns ele să lucreze”, a explicat edilul.

”Dacă te plimbi pe străzile înguste din cartier dai peste grupuri de turişti care stau în faţa vitrinelor, fac poze şi râd de femeile vulnerabile. Ca femeie, nu pot să accept această umilire a altor femei. Nu pot să accept asta. E împotriva oricărei concepţii privind drepturile femeii şi împotriva dorinţei noastre de a oferi controlul lucrătorilor sexuali”, notează primarul.

Printre soluţiile discutate se află atât extinderea cartierului pentru a rezolva problema aglomeraţiei, cât şi mutarea unora dintre afaceri într-un hotel de profil ori instalarea unor intrări care să impună plata unei taxe de acces în zonă. Cât despre închiderea completă a zonei, primarul a arătat că ”nu cred că e o ideea realistă pentru că e vorba şi despre un cartier care aduce profit, astfel că ar fi foarte scump să îl închidem”.

Ceea ce primarul spune că ”nu se negociază” este faptul că situaţiile în care sunt puse femeile trebuie să înceteze iar cei care locuiesc în zonă nu ar trebui să mai fie deranjaţi, iar criminalitatea e nevoie să fie combătută.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici