Primul comentariu al lui Putin după înfrângerile din est. El ameninţă Ucraina: Războiul poate deveni mai serios

Preşedintele Vladimir Putin a respins vineri cu un zâmbet răutăcios contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.

72937 afișări
Imaginea articolului Primul comentariu al lui Putin după înfrângerile din est. El ameninţă Ucraina: Războiul poate deveni mai serios

Primul comentariu al lui Putin după înfrângerile din est. El ameninţă Ucraina: Războiul poate deveni mai serios

Vorbind după un summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai în oraşul uzbec Samarkand, Putin a prezentat invazia ca fiind un pas necesar pentru a preveni ceea ce el a spus că este un complot occidental pentru a dezbina Rusia, conform Reuters.

Moscova, a spus el, nu se grăbeşte în Ucraina. Iar obiectivele sale au rămas neschimbate.

"Autorităţile de la Kiev au anunţat că au lansat şi desfăşoară o operaţiune activă de contraofensivă. Ei bine, să vedem cum evoluează, cum se termină", a spus Putin zâmbind.

A fost primul său comentariu public cu privire la retragerea forţelor sale în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, în urmă cu o săptămână, care a provocat critici publice neobişnuit de puternice din partea politicienilor ruşi.

Ca răspuns, Rusia a lovit infrastructura ucraineană - inclusiv un baraj de acumulare şi alimentări cu energie electrică - iar Putin a spus că aceste atacuri s-ar putea înrăutăţi.

"Recent, forţele armate ruse au aplicat câteva lovituri sensibile. Să presupunem că sunt un avertisment. Dacă situaţia continuă să evolueze astfel, atunci răspunsul va fi mai serios", a spus el. Putin a mai spus că Rusia preia treptat controlul asupra unor noi zone din Ucraina.

Întrebat dacă ceea ce el numeşte "operaţiunea militară specială" are nevoie de o corecţie, el a spus: "Planul nu este supus ajustării".

"Statul Major General consideră că un lucru este important, altul secundar - dar sarcina principală rămâne neschimbată, iar aceasta este pusă în aplicare", a spus Putin. "Obiectivul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului".

Donbasul cuprinde două provincii din estul Ucrainei, în mare parte vorbitoare de limbă rusă - Lugansk, care se află acum în totalitate sub controlul forţelor separatiste ruse şi susţinute de acestea, şi Doneţk, pe care acestea o controlează parţial.

Cu toate acestea, Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din Ucraina în total, inclusiv o mare parte din provinciile sudice Zaporojie  şi Herson, pe lângă Crimeea, pe care a confiscat-o în 2014 şi pe care o consideră parte a Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici