Principalele teme ale discursului lui Barack Obama despre strategia din Afganistan

AFP prezintă miercuri principalele teme ale discursului preşedintelui american Barack Obama, care şi-a dezvăluit, marţi seara, noua sa strategie pentru Afganistan, la academia militară West Point.

37 afișări
Imaginea articolului Principalele teme ale discursului lui Barack Obama despre strategia din Afganistan

Principalele teme ale discursului lui Barack Obama despre strategia din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CONSOLIDAREA EFECTIVELOR CU 30.000 DE MILITARI REPREZINTĂ UN "INTERES VITAL"

"Ţine de interesul nostru naţional vital de a trimite 30.000 de militari suplimentari în Afganistan. După 18 luni, trupele vor începe retragerea" începând cu iulie 2011.

"Nu iau această decizie cu uşurinţă (...) Dacă nu consideram că securitatea Statelor Unite şi cea a cetăţenilor americani este pusă în joc în Afganistan, chiar mâine aş fi dat cu bucurie ordin ca toţi militarii să se întoarcă acasă".

"Noua noastră abordare în Afganistan ne va costa, fără îndoială, circa 30 de miliarde (de dolari) pe parcursul acestui an" fiscal. "Voi colabora îndeaproape cu Congresul privind problema costurilor, în situaţia în care acţionăm pentru reducerea deficitelor noastre".

REŢEAUA AL-QAIDA, ÎNCĂ AMENINŢĂTOARE

Afganistanul şi Pakistanul sunt "epicentrul extremismului violent al (reţelei) al-Qaida. De aici am fost atacaţi la 11 septembrie şi aici se pregătesc noi atentate în momentul în care vă vorbesc".

"Nu vom putea să-i oprim sau să-i ucidem pe toţi extremiştii care se află în străinătate (...) Acolo unde al-Qaida şi aliaţii săi încearcă să se instaleze, fie că este vorba despre Somalia sau Yemen sau altundeva, va trebui să-i facem faţă prin intensificarea presiunii şi (cu ajutorul unor) parteneriate solide".

PAKISTANUL JOACĂ UN ROL CRUCIAL

"Vom acţiona fiind perfect constienţi că succesul nostru din Afganistan este legat inextricabil de parteneriatul nostru cu Pakistanul".

"Ne aflăm în Afganistan pentru a împiedica un cancer să se extindă din nou pe cuprinsul acestei ţări. Dar acelaşi cancer a prins rădăcini în regiunea frontalieră cu Pakistanul. Din acest motiv avem nevoie de o strategie care să funcţioneze de ambele părţi ale frontierei".

O POVARĂ CE TREBUIE ÎMPĂRŢITĂ

"Această povară nu este numai a noastră. Nu este numai războiul Americii (...) Deoarece este vorba despre un efort internaţional, le-am cerut aliaţilor să se asocieze prin contribuţii angajamentului nostru. Unii au furnizat deja trupe suplimentare şi suntem convinşi că vor exista şi alte contribuţii în zilele şi săptămânile următoare".

SUA NU OFERĂ UN CEC ÎN ALB AUTORITĂŢILOR AFGANE

"Perioada cecului în alb s-a terminat" în Afganistan. "Vom explica foarte clar ce aşteptăm din partea celor pe care îi ajutăm (...) Aşteptăm ca aceia care dau dovadă de ineficienţă sau care sunt corupţi să fie cercetaţi".

"Afganistanul nu este pierdut, dar a regresat în ultimii ani. Nu există un pericol iminent al unei înlăturări a Guvernului (afgan), dar talibanii au câştigat teren".

AFGANISTANUL NU ESTE UN NOU VIETNAM

"Există unii care sugerează că Afganistanul este un alt Vietnam (...) Aceste aserţiuni decurg dintr-o interpretare greşită a istoriei".

"Spre deosebire de Vietnam, suntem aliaţi cu o coaliţie mare de 43 de ţări (...) Spre deosebire de Vietnam, nu facem faţă unei insurecţii alimentată în mare parte de populaţie".

"Şi, mai important, spre deosebire de Vietnam, cetăţenii americani au fost victimele atentatelor abominabile venind dinspre Afganistan şi sunt încă ţinta aceloraşi terorişti".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici