Priştina acordă o amnistie etnicilor sârbi din Kosovo, un nou pas spre normalizarea relaţiilor

Parlamentul din Kosovo a adoptat joi o lege acordând o amnistie etnicilor sârbi din Kosovo care s-au opus uneori violent independenţei acestui teritoriu, o măsură vizând să faciliteze punerea în aplicare a acordului privind normalizarea relaţiilor cu Serbia, sub patronaj european.

165 afișări
Imaginea articolului Priştina acordă o amnistie etnicilor sârbi din Kosovo, un nou pas spre normalizarea relaţiilor

Priştina acordă o amnistie etnicilor sârbi din Kosovo, un nou pas spre normalizarea relaţiilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această lege, adoptată cu o largă majoritate, prevede ca aproximativ 70 de infrecţiuni "comise înainte de 20 iunie 2013" să fie exceptate de la proceduri penale, astfel încât că cei care au fost deja condamnaţi să nu îşi ispăşească pedeapsa, a anunţat o sursă parlamentară.

Kosovo s-a angajat să adopte această lege în virtutea acordului privind normalizarea relaţiilor cu Serbia, încheiat în aprilie la Bruxelles sub patronajul Uniunii Europene (UE).

Potrivit acestei legi, care nu îi vizează în mod expres pe etnicii sârbi din Kosovo, sunt amnistiate persoanele care au participat la o rebeliune armată, cele care au pus în pericol integritatea teritorială sau ordinea constituţională a Kosovo, cele suspectate de spionaj sau acţiuni împotriva poliţiei.

Această lege se adresează celor aproximativ 40.000 de etnici sârbi din nordul Kosovo, o regiune învecinată cu Serbia, în care sunt majoritari şi care nu se supun controlului Priştinei.

Această regiune a fost teatrul unor confruntări violente, după ce Priştina a încercat să preia controlul asupra acesteia, în urma proclamării independenţei sale, în februarie 2008.

Totuşi, legea nu amnistiază persoanele vinovate de infracţiuni grave, precum crime sau acte de tortură.

Adoptarea acestei de amnistiere a fost cerută de Belgrad, ca o primă etapă a punerii în aplicare a acordului de la Bruxelles.

În virtutea acestui acord, care oferă un anumit grad de autonomie etnicilor sârbi, Priştina a convocat pe 3 noiembrie alegeri municipale care vor fi organizate pentru prima dată pe întregul teritoriu al Kosovo, inclusiv în partea de nord.

Bruxelles-ul a recompensat recent eforturile Belgradului şi Priştinei, dând undă verde Serbiei în vederea deschiderii negocierilor de aderare. UE a autorizat totodată încheierea unui acord de stabilizare şi asociere cu Kosovo, o primă etapă în procesul către integrare.

Serbia refuză în continuare să recunoască independenţa Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici