Procesul lui Hosni Mubarak, reluat. Fostul preşedinte egiptean, adus din nou pe targă la tribunal

Procesul lui Hosni Mubarak s-a reluat marţi dimineaţă la Cairo, pentru prezentarea argumentelor apărării, care dispune de cinci zile pentru a pleda cauza fostului preşedinte egiptean înlăturat de la putere, acuzat de crime şi corupţie.

168 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Hosni Mubarak, reluat. Fostul preşedinte egiptean, adus din nou pe targă la tribunal

Procesul lui Hosni Mubarak, reluat. Fostul preşedinte egiptean, adus din nou pe targă la tribunal (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu Mubarak, în vârstă de 83 de ani, sosind din nou întins pe o targă la tribunalul instalat într-o şcoală de poliţie.

Procurorii au cerut pedeapsa capitală pentru fostul preşedinte, acuzat că ar fi responsabil de moartea unor manifestanţi, ucişi în timpul revoltei împotriva regimului său, la începutul lui 2011.

Aceeaşi pedeapsă a fost cerută şi pentru ministrul său de Interne de la acea vreme, Habib el-Adli, şi pentru şase foşti oficiali responsabili cu securitatea, judecaţi în acelaşi timp cu Mubarak. Aproximativ 850 de persoane au fost ucise în timpul revoltei din ianuarie-februarie 2011, potrivit cifrelor oficiale.

Cei doi fii ai fostului preşedinte, Alaa şi Gamal, de asemenea judecaţi, se confruntă ca şi tatăl lor cu acuzaţii de corupţie, pentru care pot primi 15 ani de închisoare.

Avocaţii apărării au termen până la jumătatea lui februarie să pledeze cazurile tuturor acuzaţilor, înaintea unui verdict a cărui dată nu a fost anunţată.

Procesul a început la 3 august 2011. Mubarak este primul lider înlăturat de la putere de valul de revolte denumit "Primăvara arabă" care compare personal în justiţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici