Procurorul a cerut trimiterea în instanţă a 70 de membri sau simpatizanţi ai partidului Zori Aurii

Procurorul însărcinat cu dosarul Zori Aurii, un partid neonazist grec ai cărui 85 de membri sau simpatizanţi sunt urmăriţi penal de un an în Grecia, a cerut joi trimiterea în instanţă a 70 dintre ei, inclusiv 18 deputaţi aleşi în 2012, au anunţat surse judiciare.

166 afișări
Imaginea articolului Procurorul a cerut trimiterea în instanţă a 70 de membri sau simpatizanţi ai partidului Zori Aurii

Procurorul a cerut trimiterea în instanţă a 70 de membri sau simpatizanţi ai partidului Zori Aurii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procurorul şi-a exprimat dorinţa ca liderul partidului, Nikos Michaloliakos, închis de un an, în urma asasinării unui muzician, Pavlos Fyssas, de către un militant al partidului Zori Aurii, să fie judecat împreună cu alţi deputaţi, dintre care majoritatea sunt închişi, pentru conducerea unei organizaţii criminale sau participare la o asemenea organizaţie.

Într-un dosar de 700 de pagini, procurorul, potrivit agenţiei ANA, enumeră ansamblul acţiunilor infracţionale imputate formaţiunii Zori Aurii de mai mulţi ani, între care, pe lângă asasinarea lui Fyssas, atacuri împotriva unor membri ai Partidului Comunist, împotriva unor pescari egipteni sau împotriva unor muncitori pakistanezi.

Magistratul descrie intensificarea actelor de violenţă ale partidului, în special din 2008, şi apreciază că un partid politic poate fi considerat drept o organizaţie criminală atunci când prin modalitatea sa de funcţionare şi membrii săi sunt încurajate săvârşirea unor delicte.

Poliţişti sunt la rându lor anchetaţi în acest dosar.

Un colegiu de trei judecători va studia solicitarea procurorului şi va preciza în cel mult două luni ce se va reţine pentru a fi judecat în cele din urmă. Potrivit unor surse, procesul ar urma să înceapă în 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici