Procurorul de caz al lui Dominique Strauss-Kahn, sensibil la cauze feminine

Dominique Strauss-Kahn are motive să se teamă de procurorul de caz, Cyrus Vance Jr., fiul unui fost secretar de Stat, sensibil la cauze feminine, cel care a câştigat un proces în care 29.000 de femei au acuzat Boeing de discriminare, relatează Le Figaro în ediţia online.

422 afișări
Imaginea articolului Procurorul de caz al lui Dominique Strauss-Kahn, sensibil la cauze feminine

Procurorul de caz al lui Dominique Strauss-Kahn, sensibil la cauze feminine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ales "triumfal" în postul de procuror (district attorney) al New York-ului la sfârşitul lui 2009, Cyrus Vance Jr. este unul dintre protagoniştii-cheie în cazul lui Dominique Strauss-Kahn, sistemul american având la bază o procedură de acuzare prin care procurorul adună probe pentru a demonstra eventuala vină a acuzatului. Acuzaţiile de viol la adresa directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI) l-au propulsat "în faţa scenei americane şi internaţionale", subliniază publicaţia.

Cyrus Vance Jr., în vârstă de 56 de ani, un militant democrat, este fiul fostului secretar de Stat al lui Jimmy Carter, Cyrus Vance. El "frecventează" cercurile puterii încă din copilărie, notează Le Figaro, citând relaţia sa apropiată cu Caroline Kennedy, fiica fostului preşedinte J. F. Kennedy, dar şi o întâlnire, într-o seară, cu fostul preşedinte Johnson, îmbrăcat în pijama, care i-a făcut cadou un briceag elveţian.

Cyrus Vance Jr. îşi impresionează colegii prin inteligenţă, forţă de muncă şi simţul eticii. Potrivit cotidianului, un amănunt care trebuie să intereseze apărarea lui Strauss-Kahn, în stabilirea strategiei, este un caz care l-a marcat. Este vorba despre moartea Susanei Jimenez, hărţuită şi ucisă de fostul ei logodnic. "Acest dosar este la originea interesului lui Cyrus (Vance Jr.) pentru măsurile de prevenţie în lupta contra criminalităţii, dar mai ales în domeniul violenţei domestice şi intime", se poate citi pe site-ul acestui democrat.

De asemenea, în 1995, acesta îşi înfiinţează un birou de avocatură, McNaul Ebel Nawrot Helgren & Vance, PLLC, iar în acelaşi an, firma apără 29.000 de angajate ale Boeing, care acuză gigantul aeronautic de discriminare pe bază de sex. Cyrus Vance Jr. a câştigat acest proces şi a obţinut compensaţii în valoare de 72,5 milioane de dolari.

În 2009, el i-a convins pe democraţi să-i acorde investitura pentru un mandat de patru ani ca procuror al New York-ului, pe care l-a obţinut cu 91 la sută din voturi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici