Protest inedit în Ankara: Locuitori dotaţi cu ustensile de bucătărie au manifestat zgomotos împotriva Guvernului

O manifestaţie inedită a avut loc duminică seara în cartiere rezidenţiale din Ankara, capitala Turciei, unde locuitori, dotaţi cu ustensile de bucătărie, au protestat zgomotos faţă de premierul Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de autoritarism.

167 afișări
Imaginea articolului Protest inedit în Ankara: Locuitori dotaţi cu ustensile de bucătărie au manifestat zgomotos împotriva Guvernului

Protest inedit în Ankara: Locuitori dotaţi cu ustensile de bucătărie au manifestat zgomotos împotriva Guvernului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La ora locală 21.00 (21.00, ora României), un concert inedit de caserole s-a auzit în cartiere rezidenţiale din Ankara. Dotaţi cu fluiere, manifestanţii au început să aprindă şi să stingă luminile în apartamentele lor în semn de protest. "Tayyip, demisia. Tayyip, demisia. Priveşte câţi suntem", strigau ei.

Özcan, un tânăr student la economie, a coborât la parterul imobilului său cu steagul Turciei, în aplauzele vecinilor şi părinţilor.

"Nu mai este vorba de proiectul Gezi Park. Aceasta a devenit o mişcare împotriva Guvernului, care intervine tot mai mult în viaţa noastră privată", explică Hamdi, un locuitor din Ankara care nu vrea să-şi dea numele de familie.

Alături de el, soţia sa loveşte frenetic cu o lingură într-un vas de metal. Zgomotul este asurzitor.

- Mobilizarea

Un guvern nu are "dreptul să facă ceea ce îi place", comentează Hamdi, denunţând legea care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00 aprobată săptămâna trecută în Parlament.

Într-un interviu acordat duminică postului privat de televiziune Show TV, Erdogan, musulman practicant, a justificat această lege prin motive de sănătate publică. "Cel care bea este alcoolic", a spus premierul turc, nuanţând apoi că nu s-a referit la "toată lumea, ci (la) cei care beau frecvent".

Tot duminică, în faţa unui public format din susţinători de-ai săi, el a refuzat orice concesie, calificându-i pe protestatari drept "bandă de vandali".

"Sunt fascişti", apreciază un tânăr care conducea claxonând din maşină. Alături de el, prietena sa flutura steagul turcesc şi intona un marş militar care laudă reformele fondatorului Turciei moderne şi laice, Mustafa Kemal Atatürk.

Pe străzile Ankarei, mobilizarea cuprinde toate vârstele. "Am 63 de ani şi tot ce vreau este liniştea în această ţară", spune Cengiz, un inginer pensionar. "Dar când simţiţi că modul vostru de viaţă este ameninţat, nu aveţi altă alegere decât să mergeţi să manifestaţi", adaugă el.

Concertul de caserole nu s-a desfăşurat doar la Ankara. În apropierea nopţii, un concert asemănător s-a auzit în numeroase cartiere din Istanbul, protestatarii cerând demisia Guvernului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici