PROTESTE în Tunisia: Manifestanţi au incendiat un sediu al partidului aflat la putere

Câteva sute de manifestanţi au atacat miercuri, la Gafsa, în partea centrală a Tunisiei, sediul Ennahda, partidul aflat la putere, în contextul în care această regiune este paralizată de o grevă generală.

88 afișări
Imaginea articolului PROTESTE în Tunisia: Manifestanţi au incendiat un sediu al partidului aflat la putere

Manifestanţi au incendiat un sediu al partidului aflat la putere, în centrul Tunisiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii au atacat sediul partidului după ce au încercat, iniţial, să intre cu forţa în sediul biroului guvernatorului, dar au fost dispersaţi de poliţie.

Protestatarii au scos în stradă dosare şi mobilier din sediu şi le-au dat foc. Poliţia nu era prezentă la faţa locului, iar manifestanţii au împiedicat accesul pompierilor.

La fel ca alte două regiuni, Gafsa era paralizată, miercuri, de o grevă generală care denunţă sărăcia şi inegalităţile între regiuni, factori-cheie ai revoluţiei din 2011.

În cursul unor precedente mişcări de contestare, în ultimii doi ani, sedii regionale aparţinând Ennahda, partidul de guvernământ, au fost atacate în toată ţara, în special la Gafsa.

Factorul care a declanşat, miercuri, greva în această regiune, a fost decizia Guvernului de a nu include regiunea pe lista cu guvernorate în care urmează să fie construite, în următorii ani, facultăţi de medicină şi centre spitaliceşti universitare.

În opinia filialei locale a sindicatului UGTT, această decizie ilustrează diferenţele de tratament între diferite regiuni ale ţării, unul dintre factorii revoluţiei din 2011.

În Gafsa, o regiune strategică prin mine de fosfaţi, dar totodată una dintre cele mai sărace zone ale ţării, a avut loc, în 2008, o insurecţie cauzată de sărăcie care a fost reprimată violent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici