Proteste majore în Polonia, în timpul carantinei. Mii de femei au declanşat o grevă: "Este următorul pas în distrugerea democraţiei"

  • Autorităţile poloneze au mers mai departe cu o lege antiavort în timpul carantinei
  • Sute de femei poloneze au demarat proteste, iar alte câteva mii au anunţat o grevă, multe dintre ele folosindu-se de maşini pentru a bloca traficul din Varşovia
  • Femeile cer dreptul fundamental de a alege dacă să nască sau nu
1836 afișări
Imaginea articolului Proteste majore în Polonia, în timpul carantinei. Mii de femei au declanşat o grevă: "Este următorul pas în distrugerea democraţiei"

Proteste majore în Polonia, în timpul carantinei. Mii de femei au declanşat o grevă: "Este următorul pas în distrugerea democraţiei"

Un număr important de femei, peste câteva sute, au manifestat pe străzile din Varşovia şi în celelalte oraşe ale Poloniei, împotriva unei legi despre care spun că este "următorul pas în distrugerea unui stat democratic". Acestea au declansat o grevă şi au ieşit pe străzi cu umbrele negre, simbolul mişcării care luptă împotriva legii antiavort.
 
Marta Gorczynksa, avocat care militează pentru respectarea drepturilor omului, a luat parte la protest. La fel ca alte femei, ea a ales să protesteze la volan. Ea şi alte participante la protest, îmbrăcate în negru şi cu măşti de aceeaşi culoare, au claxonat îndelung în trafic.
 
Protestele vin în contextul în care în ultima săptămână legislativul polonez a dezbătut un amendament la legea antiavort care interzice chiar şi avortul în cazul în care fatul are malformaţii sau alte probleme grave.
 
"Vedem cum autorităţile se folosesc de această carantină pentru a împinge legi, ştiind că protestele nu se pot desfăşura. Istoria ne-a arătat că toate tentativele de a împinge astfel de legi s-au soldat cu manifestaţii masive", a spus Marta Gorczynska, care s-a referit şi la protestele similare din 2016, din aşa "Lunea neagră".
 
Legile antiavort promovate de partidul aflat la putere în Polonia, PiS, au stârnit controverse şi la Bruxelles. Polonia a fost avertizată în privinţa unor deraieri în ceea ce priveşte respectarea democraţiei.
 
"Ce se întâmplă acum este următorul pas în distrugerea statului democratic", a spus Anna Materska-Sosnowska, politolog şi profesor la Universitatea din Varşovia, pentru CNN.
 
Puterea de la Varşovia intenţionează să organizeze alegeri pe 10 mai, deşi opoziţia cere amânarea acestora din cauza pandemiei.
 
Opoziţia guvernului PiS şi a preşedintelui Andrzej Duda spune că integritatea votanţilor va fi supusă unor riscuri majore.
 
Parlamentul European a notat că organizarea alegerilor în plină pandemie pune în pericol vieţile oamenilor şi este "incompatibilă valorilor europene".
 
În acest moment, avortul este permis în Polonia doar în cazurile în care fătul prezintă abnormalităţi, este rezultatul unui viol ori dacă viaţa mamei este pusă în pericol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici