Protestele din Brazilia: Preşedintele ţării propune o serie de REFORME. "Voi fi intransigentă faţă de violenţă şi dezordine"

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a prezentat o serie de reforme în încercarea de a pune capăt protestelor masive care durează de aproape o săptămână, relatează BBC News online.

361 afișări
Imaginea articolului Protestele din Brazilia: Preşedintele ţării propune o serie de REFORME. "Voi fi intransigentă faţă de violenţă şi dezordine"

Protestele din Brazilia: Preşedintele ţării propune o serie de REFORME. "Voi fi intransigentă faţă de violenţă şi dezordine" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs televizat, preşedintele a propus noi subvenţii pentru transportul public urban, precizând că veniturile obţinute din exploatarea resurselor de petrol vor fi folosite în educaţie.

De asemenea, preşedintele a promis că vor fi aduşi mii de medici din străinătate pentru a îmbunătăţi sistemul naţional de sănătate.

Pe de altă parte, Dilma Rousseff a avertizat că nu va lăsa o "minoritate violentă să păteze o mişcare democratică şi paşnică", referindu-se la jafurile şi distrugerile comise joi în cursul manifestaţiilor care au reunit 1,2 milioane de persoane în ţară.

"Vreau să vorbesc cu liderii celorlalte puteri pentru a ne uni eforturile, vreau să invit guvernatorii şi primarii din principalele oraşe pentru a forma un pact în vederea ameliorării serviciilor publice", a declarat preşedinta în cadrul intervenţiei sale radio-televizate.

Preşedinta braziliană a anunţat că îi va "primi pe liderii manifestaţiilor paşnice, reprezentanţii organizaţilor de tineri, sindicatelor, mişcărilor muncitoreşti, asociaţiile populare".

"Avem nevoie de contribuţia lor (...) de energia şi creativitatea lor, de părerea lor despre viitor şi de capacitatea lor de a chestiona erorile trecutului şi ale prezentului", a subliniat aceasta.

Rousseff a condamnat cu vigoare "orice formă de violenţă şi de vandalism". "Voi fi intransigentă faţă de violenţă şi dezordine", a avertizat aceasta, promiţând totuşi să garanteze "dreptul şi libertatea tuturor" să manifesteze.

"Guvernul şi societatea nu pot accepta ca o minoritate violentă şi autoritară să distrugă patrimoniul public şi privat, să atace temple, să incendieze maşini, să arunce pietre asupra autobuzelor şi să încerce să semene haosul în principalele noastre centre urbane", a declarat aceasta.

Protestele au izbucnit iniţial ca reacţie la tarifele transportului public din Sao Paulo, degenerând în manifestaţii la nivel naţional împotriva corupţiei.

Joi seară, peste un milion de brazilieni au ieşit pe străzile mai multor oraşe, iar violenţele s-au soldat cu doi morţi şi zeci de răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici