Putin afirmă că rebelii îşi procură singuri armament şi că nu este livrat de Moscova

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins acuzaţiile Kievului şi Occidentului potrivit cărora Moscova livrează armament rebelilor proruşi din estul Ucrainei şi a afirmat că rebelii şi-l procură singuri.

359 afișări
Imaginea articolului Putin afirmă că rebelii îşi procură singuri armament şi că nu este livrat de Moscova

Putin afirmă că rebelii îşi procură singuri armament şi că nu este livrat de Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De unde provin vehiculele blindate şi sistemele de artilerie pe care le au? În lumea contemporană oamenii care duc o luptă şi care consideră această luptă legitimă (...) găsesc întoteauna armament", a declarat Putin într-un interviu pentru televiziunea gemrană ARD publicat luni de către Kremlin.

Un conflict armat între forţe loialiste şi separatişti proruşi în estul Ucrainei s-a soldat cu peste 4.000 de morţi de la începutul ostilităţilor, în aprilie, potrivit ONU.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că susţine militar rebelii ucraineneni în estul ţării, ceea ce Moscova dezminte.

"Autorităţile ucrainene au trimis acolo armata şi folosesc inclusiv rachete balistice. Cine vorbeşte despre acest lucru? (Nu se spune nimeni) niciun cuvânt" despre asta, a continuat Putin.

Rusia "nu vrea" ca autorităţile ucrainene "să-i elimine pe toţi adversarii lor politici" din estul Ucrainei, a declarat el.

"Şi nu vom permite acest lucru", a subliniat liderul de la Kremlin.

De asemenea, el a apărat din nou anexarea în martie a Peninsulei ucrainene Crimeea, declarându-se "profund convins că Rusia nu a comis nicio încălcare a dreptului internaţional".

"Nu ascund, bineînţeles, şi nu am ascuns niciodată faptul că forţele armate ruseşti au blocat forţele ucrainene în Crimeea", a declarat Putin.

Însă acest lucru nu a avut ca scop "obligarea cuiva să meargă la vot (...), ci împiedicarea băii de sânge, pentru a le da oamenilor o posibilitate să-şi exprime atitudinea faţă de ceea ce vor pentru viitor şi pentru viitorul copiilor lor", a insistat el.

Un referendum a aprobat "alipirea" Crimeei la Federaţie rusă pe 16 martie, pus în aplicare de Moscova două zile mai târziu.

Această anexare, denunţată de către Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), a provocat între Occident şi Rusia cea mai gravă criză diplomatică de la destrămarea fostei Uniuni Sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici