UE va extinde sancţiunile pe tema Ucrainei, dar vrea să-l aducă pe Vladimir Putin la negocieri

Uniunea Europeană urmează să decidă luni extinderea sancţiunilor împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, dar vizează, în special, să-l aducă pe preşedintele rus Vladimir Putin la masa negocierilor, a declarat, luni, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

656 afișări
Imaginea articolului UE va extinde sancţiunile pe tema Ucrainei, dar vrea să-l aducă pe Vladimir Putin la negocieri

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sancţiunile, constând în blocarea conturilor şi interzicerea acordării de vize, vizează persoane din conducerea separatiştilor proruşi, au declarat mai multe surse diplomatice. De altfel, sancţiunile reprezintă "unul dintre punctele principale ale agendei", a declarat ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, la sosirea la reuniunea miniştrilor europeni de Externe de la Bruxelles.

"Sancţiunile nu reprezintă un obiectiv, ci pot fi un intrument, dacă sunt însoţite de alte" soluţii, a subliniat Federica Mogherini. Ea a menţionat necesitatea ca autorităţilor de la Kiev să li se ceară "să se angajeze în favoarea reformelor (..) astfel încât Ucraina să devină o poveste de succes" şi de a "relansa dialogul" cu Rusia.

După organizarea, la 2 noiembrie, a alegerilor în autoproclamatele republici separatiste, calificate drept "ilegale" de UE, confruntările s-au intensificat în estul Ucrainei, iar occidentalii au acuzat Rusia că trimite trupe şi echipament militar rebelilor, acuzaţii respinse în mai multe rânduri de Moscova. În ultimele 24 de ore, şase militari şi trei poliţişti ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei, potrivit autorităţilor de la Kiev.

"Este necesar ca dialogul să continue şi să fie intensificat. Este singura modalitate de soluţionare a conflictului. Este necesar să înceteze confruntările armate, care au provocat prea multe victime", a afirmat, la rândul său, secretarul de Stat francez pentru afaceri europene, Harlem Désir. "În acest moment, situaţia este extrem de tensionată şi periculoasă, iar UE va depune toate eforturile pentru a sublinia necesitatea respectării armistiţiului şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, pentru a permite desfăşurarea unor iniţiative care vor favoriza negocierile diplomatice", a adăugat oficialul francez.

Noi sancţiuni economice sunt excluse în acest moment, a confirmat ministrul ceh de Externe, adăugând că problema va fi discutată la summitul european din decembrie.

Uniunea Europeană a impus deja sancţiuni Rusiei pentru implicarea în conflictul din Ucraina, interzicând accesul băncilor şi companiilor din sectorul apărării şi petrolului, printre care Rosneft, la împrumuturi din Europa. Măsurile, decise în iulie şi septembrie, au provocat dificultăţi pentru economia rusă, dar nu au flexibilizat poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la criza din Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici