Radu Mazăre, criticat în presa internaţională după apariţia în uniformă nazistă

Criticile la adresa primarului Constanţei, Radu Mazăre, care a defilat, duminică în uniformă de ofiţer nazist la o prezentare de modă, precum şi declaraţiile acestuia după incindent, sunt prezentate pe larg, miercuri, de presa internaţională.

224 afișări
Imaginea articolului Radu Mazăre, criticat în presa internaţională după apariţia în uniformă nazistă

Radu Mazăre, criticat în presa internaţională după apariţia în uniformă nazistă (Imagine: Ştefan Ciocan/Mediafax Foto)

Potrivit RFE/RL, Mazăre este un personaj controversat, fiind cunoscut pentru pasiunea sa pentru "iahturi, femei frumoase, maşini rapide şi proiecte ciudate". El a declarat că uniforma purtată la prezentarea de modă era una a armatei germane şi nu a trupelor SS şi că a fost inspirat în alegerea sa de personajul antinazist portretizat de Tom Cruise n filmul "Valkyrie."

El a declarat, că "toate armatele omoară civili, inclusiv armata română în Afganistan", ca un argument în apărarea sa, după ce a defilat, duminică, la o prezentare de modă, îmbrăcat într-o uniformă de ofiţer nazist.

Centrul pentru Monitorizare şi Combaterea Antisemitismului l-a reclamat pe Mazăre, cerând procurorului general al României să deschidă o anchetă. Primarul a declarat pentru postul de televiziune B1 că a crezut că a acoperit toate simbolurile naziste de pe uniformă, dar că nu a observat svastica de pe curea, pentru că era foarte mică, subliniază Associated Press.

Într-o scrisoare adresată primarului Constanţei şi citată de BBC, Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal Center din Ierusalim şi istoric al Holocaustului, a criticat dur atitudinea lui Radu Mazăre. "Ar fi greu de descris în mod adecvat durerea pe care apariţia dumneavoastră a cauzat-o, nu doar evreilor şi altor victime ale nazismului, ci oricărei persoane cu integritate morală care cunoaşte istoria celui de-al doilea război mondial. (...) Astăzi este binecunoscut faptul că Wehrmacht (armata germană, n.red.) a jucat un rol activ în uciderea în masă a evreilor europeni şi a multor alte victime inocente. (...) Îmbrăcându-vă într-o uniformă a Wehrmacht, exprimaţi un sprijin complet nepermis şi o nostalgie faţă de o armată care a comis cele mai teribile acte militare de genocid", a explicat el.

CNN anunţă, de asemenea, că organizaţiile evreieşti i-au cerut lui Mazăre să demisioneze. Efraim Zuroff a precizat că nu se aşteaptă ca Mazăre să îşi prezinte demisia, dar şi-a exprimat speranţa că primarul ar putea accepta sugestia sa de a crea o ediţie în limba română a unei expoziţii pe tema crimelor armatei naziste. Într-o scrisoare către procurorul general, Centrul pentru Monitorizare şi Combaterea antiseminitismului în România a subliniat că Mazăre, împreună cu fiul său, îmbrăcat similar, "au intrat pe scenă defilând în pasul nazist «de gâscă», clar identificabil". Directorul organizaţiei, Marco Katz, a spus că Mazăre a încălcat legea română şi l-a încurajat şi pe fiul său să facă la fel, "educându-l în spiritul tratării cu dispreţ a legii".

Potrivit Reuters, care citează ziarul Evenimentul Zilei, primarul Constanţei a spus că a dorit să se îmbrace ca un general al armatei germane pentru că i-a "plăcut întotdeauna această uniformă şi a admirat organizarea riguroasă a armatei germane". Purtarea unei uniforme naziste este ilegală în România, care a negat participarea la Holocaust până în anul 2004, când o comisie independentă a ajuns la concluzia că autorităţile au ucis până la 380.000 de evrei în teritoriile aflate sub controlul acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici