Rafael Correa a revenit la preşedinţie sub protecţie militară, după revolta poliţiştilor

Preşedintele socialist ecuadorian, Rafael Correa, s-a întors joi seara la palatul prezidenţial, după o operaţiune militară care i-a permis să părăsească spitalul din Quito în care mai mulţi poliţişti îl reţineau de la prânz.

26 afișări
Imaginea articolului Rafael Correa a revenit la preşedinţie sub protecţie militară, după revolta poliţiştilor

Rafael Correa a revenit la preşedinţie sub protecţie militară, după revolta poliţiştilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful statului, adresându-se unei mulţimi de partizani veniţi în faţa palatului prezidenţial, a anunţat într-o primă fază moartea unei persoane în timpul operaţiunii, dar apoi a evocat "cinci răniţi şi nici un mort printre ai noştri".

Preşedintele, care denunţase o "tentativă de lovitură de stat" orchestrată de opoziţie cu anumite părţi ale forţelor de ordine, a mulţumit partizanilor săi pentru "sprijinul imens".

Anterior, el părăsise spitalul sub protecţia armatei şi a unei unităţi de elită a poliţiei ecuadoriene, o operaţiune marcată de un schimb de focuri între poliţiştii care îl reţineau şi militari.

"L-am scos, l-am scos", a declarat prin telefon adjunctul ministrului de Interne, Edwin Jarrin, care l-a însoţit pe preşedinte după ieşirea din spital.

Preşedintele mai încercase o dată să iasă din clădire, dar a trebuit să renunţe pentru circa 15 minute, din cauza confruntărilor din zonă.

Aceasta a fost "una dintre zilele cele mai triste din viaţa mea", a declarat, la ora locală 22.00 (vineri, 6.00, ora României), preşedintele socialist, aflat la putere din ianuarie 2007.

"Istoria îi va judeca (pe autorii acestor incidente-n.r.). Dar de acum vom privi spre viitor cu şi mai mult entuziasm, speranţă şi convingere", a adăugat el.

Joi dimineaţă, zeci de poliţişti au ocupat principala cazarmă din Quito, în timp ce mai mulţi militari ocupau pista aeroportului internaţional, pentru a protesta faţă de o lege care reduce unele prime de vechime pentru forţele de ordine.

Rafael Correa, venit să se adreseze poliţiştilor care ocupaseră cazarma, a fost nevoit să se refugieze într-un spital după ce a fost atacat cu gaze lacrimogene. Ulterior, el a fost împiedicat să mai părăsească locul de poliţişti rebeli.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici