Raportul privind utilizarea torturii în Siria cere anchete suplimentare

Raportul care acuză Siria de comitere de masacre la scară mondială şi utilizarea torturii este "extrem de alarmant", iar aceste acuzaţii cer efectuarea unor anchete suplimentare, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

84 afișări
Imaginea articolului Raportul privind utilizarea torturii în Siria cere anchete suplimentare

Raportul privind utilizarea torturii în Siria cere anchete suplimentare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest raport este extrem de alarmant, iar numărul mare de morţi în detenţie (...) este, într-adevăr, oribil. Acuzaţii atât de grave nu pot fi ignorate, iar anchete suplimentare sunt în mod clar necesare", a anunţat într-un e-mail Rupert Colville.

Raportul, redactat de trei foşti procurori internaţionali, se sprijină pe mărturia unui dezertor, care a prezentat 55.000 de fotografii cu 11.000 de prizonieri morţi între martie 2011 şi august 2013 doar într-un singur loc, neidentificat, din motive de securitate.

Documentul a fost comandat de Qatar, o ţară care îi spriijină pe rebelii sirieni.

Purtătorul de cuvânt al lui Navi Pillay a amintit că, la rândul său, Comisia de anchetă privind situaţia din Siria din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a colectat informaţii despre cazuri de torturi care s-au soldat cu moartea unor prizonieri în condiţii similare celor anunţate în raport.

Comisia a subliniat public în repetate rânduri că "Guvernul sirian, inclusiv serviciile sale de informaţii, au folosit la scară largă tortura pentru a interoga, intimida sau pedepsi oameni consideraţi ca opozanţi".

Totodată, Comisia a denunţat abuzuri similare făcute de grupări ale opoziţiei armate.

Informaţiile din acest raport arată cât este de important accesul observatorilor independenţi în Siria, mai subliniază purtătorul de cuvânt. Până în prezent, Guvernul de la Damasc nu a permis Comisiei să efectueze anchete în Siria.

Utilizarea torturii este interzisă de dreptul umanitar internaţional şi poate fi asimilată crimelor de război sau crimelor împotriva umanităţii, a amintit Colville.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici