Rasmussen: Comunitatea internaţională a subestimat dificultatea misiunii din Afganistan

Comunitatea internaţională a subestimat dificultatea misiunii din Afganistan, afirmă secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

20 afișări
Imaginea articolului Rasmussen: Comunitatea internaţională a subestimat dificultatea misiunii din Afganistan

Rasmussen: Comunitatea internaţională a subestimat dificultatea misiunii din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sincer, cred că membrii comunităţii internaţionale au subestimat misiunea din Afganistan. De aceea durează mult mai mult timp pentru ajutarea afganilor să îşi dezvolte propriile capacităţi", a declarat Rasmussen înaintea conferinţei donatorilor, de la Kabul. Oficiali din peste 60 de ţări, între care secretarul de Stat american Hillary Clinton, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale urmează să participe marţi la reuniune.

"Există voinţă din partea liderilor de la Kabul pentru rezolvarea problemelor ţării. Dar deocamdată nu există mijloace suficiente în acest sens", subliniază Rasmussen.

"Trebuie să reţinem ideea că în momentul înlăturării regimului taliban în 2001, societatea afgană a trebuit reconstruită de la zero", explică secretarul general NATO.

Rasmussen s-a declarat "optimist" în privinţa viitorului Afganistanului, în pofida pierderilor majore înregistrate de coaliţia intenaţională în ultimele luni.

"Angajamentul militar merge în direcţia cea bună. Din nefericire, înregistrăm pierderi prea mari", afirmă Rasmussen. "Este rezultatul suplimentării trupelor de pe teren, ceea ce presupune mai multe lupte şi mai multe pierderi pentru alungarea talibanilor din provinciile Helmand şi Kandahar. Talibanii ştiu că dacă vor pierde aceste fiefuri vor pierde totul. De aceea contraatacă dur, ceea ce, din nefericire, va conduce la pierderi în rândurile coaliţiei, săptămânile şi lunile următoare", subliniază Rasmussen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici