Rată de participare de 96% la referendumul pentru independenţă din sudul Sudanului

Rata de participare a atins 96 la sută în sudul Sudanului în cadrul referendumului privind independenţa acestei regiuni, care ar putea deveni cel de-al 193-lea stat al lumii, a anunţat marţi seara comisia care se ocupă de referendum.

73 afișări
Imaginea articolului Rată de participare de 96% la referendumul pentru independenţă din sudul Sudanului

Rată de participare de 96% la referendumul pentru independenţă din sudul Sudanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rata de participare în sudul Sudanului este de 96 la sută şi în diaspora de 97 la sută", a declarat George Maker Benjamin, purtătorul de cuvânt al comisiei.

Aproximativ patru milioane de alegători s-au înscris pe liste pentru acest scrutin istoric, dintre care 3,8 milioane în sudul Sudanului, potrivit datelor comisiei. La referendum au putut participa sud-sudanezii din sud, dar şi din nordul ţării şi din străinătate.

Potrivit legii, referendumul este validat dacă votează cel puţin 60 la sută dintre alegătorii înscrişi. Comisia privind referendumul a anunţat la 13 ianuarie că acest prag a fost atins.

Comisia numără în prezent voturile, dar, potrivit primelor indicii, opţiunea secesionistă ar trebui să obţină o majoritate zdrobitoare. În comitatul Yei, 98 la sută dintre alegători au votat pentru independenţă, iar în Wau proporţia lor a fost de 94 la sută, potrivit rezultatelor furnizate de birourile de vot locale.

O victorie a opţiunii secesioniste ar conduce la divizarea Sudanului, cea mai mare ţară din Africa, şi înfiinţarea unui nou stat, cel de-al 193-lea din lume.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici