Rata de participare necesară validării referendumului din sudul Sudanului a fost atinsă - comisie

Rata de participare de 60 la sută necesară validării referendumului privind independenţa sudului Sudanului a fost atinsă şi chiar depăşită, a anunţat, joi, purtătoarea de cuvânt a comisiei responsabile cu acest referendum, Suad Ibrahim.

23 afișări
Imaginea articolului Rata de participare necesară validării referendumului din sudul Sudanului a fost atinsă - comisie

Rata de participare necesară validării referendumului din sudul Sudanului a fost atinsă - comisie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ea a atins 60 la sută şi această (cifră) a fost chiar depăşită", a declarat ea, ca răspuns la o întrebare privind rata de participare a locuitorilor din sudul Sudanului la acest scrutin.

Cu puţin timp înainte, fostul preşedinte american Jimmy Carter, a cărui fundaţie supraveghează procesul electoral, a afirmat la o conferinţă de presă de la Juba, capitala acestei regiuni, că a fost atins cvorumul necesar.

Foştii rebeli ai Mişcării populare pentru eliberarea Sudanului (SPLM), aflaţi în fruntea Guvernului semiautonom din sud, au anunţat deja acest lucru miercuri, citând propriile estimări.

Potrivit legii referendumului, cel puţin 60 la sută dintre alegătorii înscrişi trebuie să voteze, pentru ca rezultatul scrutinului să fie validat.

Sudanezii din sudul ţării se pronunţă începând din 9 ianuarie şi până la 15 ianuarie asupra menţinerii unităţii cu restul Sudanului sau a separării, în cadrul unui referendum prevăzut de acordul de pace care a pus capăt în 2005 unei perioade de peste două decenii de război civil între nord şi sud.

Aproximativ patru milioane de alegători s-au înscris pe liste în cadrul acestui scrutin care ar urma să ducă la împărţirea celei mai mari ţări din Africa, între nordul musulman şi în mare parte arab şi sudul afro-creştin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici