Războiul din Ucraina, ziua 428. Ucraina ar fi pus la cale eliminarea lui Putin / Kiev: ruşii le tăie gâtul prizonierilor după interogatoriu / Şeful Wagner spune că încetarea focului a fost o "glumă" / Ucraina a primit până acum 42.000 de terminale Starlink

Ucrainenii sunt "într-o poziţie bună" pentru o contraofensivă împotriva armatei ruse, a declarat miercuri comandantul suprem al forţelor NATO din Europa în faţa unei comisii a Congresului.

6247 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 428. Ucraina ar fi pus la cale eliminarea lui Putin / Kiev: ruşii le tăie gâtul prizonierilor după interogatoriu / Şeful Wagner spune că încetarea focului a fost o "glumă" / Ucraina a primit până acum 42.000 de terminale Starlink

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE 23:00 AIEA a efectuat o rotaţie a personalului la centrala din Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a efectuat cu succes o rotaţie a personalului său la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit oficialilor ruşi.

Mihail Ulianov, trimisul Rusiei la organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat că "rotaţia regulată (lunară) a specialiştilor AIEA la centrala nucleară ZNPP a avut loc astăzi în strictă conformitate cu programul".

UPDATE 22:00 Un bombardament rusesc a ucis o persoană în regiunea Harkov

Armata rusă a bombardat joi un sat din apropierea graniţei din nord-estul Ucrainei, omorând cel puţin o persoană şi rănind alte câteva, potrivit oficialilor ucraineni.

Bombardamentul a lovit satul Tokarivka din regiunea ucraineană Harkov. Satul se află la aproximativ 5 kilometri de graniţa cu Rusia.

UPDATE 21:00 Erdogan şi Putin au purtat discuţii telefonice

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre Iniţiativa privind Marea Neagră cu omologul rus, Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice din 27 aprilie.

Potrivit Daily Sabah, scopul principal al convorbirii a fost acela de a discuta despre inaugurarea centralei nucleare de la Akkuyu, un proiect comun turco-rus.

În ceea ce priveşte acordul cu cereale, Erdoğan i-a spus lui Putin că "noi iniţiative pot fi implementate prin intermediul grupului de lucru propus".

UPDATE 20:00 14.000 de soldaţi ucraineni antrenaţi în Marea Britanie de la începutul invaziei

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, 14.000 de soldaţi ucraineni au primit pregătire din partea Marii Britanii şi apoi au plecat pe linia frontului, a declarat Andrew Murrison, parlamentar britanic.

Potrivit Sky News, Murrison a răspuns la întrebări legate de războiul din Ucraina în timp ce se afla în Camera Comunelor.

"Marea Britanie va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie şi va cheltui încă 2,3 miliarde de lire sterline pentru sprijinul militar acordat Ucrainei în acest an", a declarat Murrison.

UPDATE 19:00 Kremlin: Relaţia cu ţările europene e la cel mai scăzut nivel

Kremlinul afirmă că relaţiile cu ţările europene este la cel mai scăzut nivel posibil şi că fiecare val de expulzări de diplomaţi ruşi reduce spaţiul disponibil pentru diplomaţie.

Republica Moldova, Suedia şi Norvegia au expulzat diplomaţi ruşi în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat măsuri de retorsiune din partea Moscovei.

UPDATE 18:00 Şeful Wagner spune că încetarea focului a fost o "glumă"

Şeful grupului de mercenari ruşi Wagner spune că a glumit când a spus că oamenii săi vor suspenda focul în Bahmut pentru a permite forţelor ucrainene să arate oraşul jurnaliştilor americani aflaţi în vizită.

La începutul zilei de joi, Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a declarat într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă: "A fost luată decizia de a suspenda focul de artilerie pentru ca jurnaliştii americani să poată filma în siguranţă Bahmut şi să plece acasă".

Cu toate acestea, într-un mesaj audio ulterior, PrigoJin a spus: "Băieţi, acesta este umor militar. Umor, şi nimic mai mult... A fost o glumă".

UPDATE 17:00 Ministerul rus al Apărării revendică alte patru blocuri în Bahmut

Ministerul rus al Apărării afirmă că forţele sale au cucerit patru blocuri în nord-vestul, vestul şi sud-vestul Bahmut, a anunţat agenţia de presă TASS.

Potrivit TASS, reprezentantul oficial al ministerului, generalul-locotenent Igor Konaşenkov, a declarat jurnaliştilor: "În direcţia Doneţk, detaşamentele de asalt au capturat patru cartiere în nord-vestul, vestul şi sud-vestul oraşului Artemovsk [Bakhmut]".

UPDATE 16:00 Rusia spune că va împiedica escaladarea nucleară

Rusia va împiedica o escaladare nucleară cu Occidentul din cauza Ucrainei, dar răbdarea sa nu trebuie pusă la încercare, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Vom face totul pentru a împiedica dezvoltarea evenimentelor conform celui mai rău scenariu, dar nu cu preţul încălcării intereselor noastre vitale", a declarat Zaharova la o conferinţă de presă.

"Nu recomand nimănui să se îndoiască de determinarea noastră şi să o pună la încercare în practică", a adăugat ea.

UPDATE 15:00 Ucraina: Wagner suspendă atacurile asupra Bahmut pentru vizita jurnaliştilor americani

Şeful grupului Wagner, într-un mesaj audio difuzat prin Telegram, a spus că grupul a decis să suspende focul de artilerie la Bahmut pentru a permite forţelor ucrainene de cealaltă parte a liniei frontului să prezinte în siguranţă oraşul unor jurnalisti americani. „S-a luat decizia de a suspenda focul de artilerie, astfel încât jurnaliştii americani să poată filma în siguranţă pe Bahmut şi să se întoarcă acasă”, a spus Prigojin, conform transcripţiei audio raportate de The Guardian. În acelaşi mesaj, Prigojin a avertizat partea ucraineană să nu încerce să aducă alte forţe sub masca jurnaliştilor în vizită.

UPDATE 14:40 Lula: adesea, un război nu are nevoie de un câştigător

„Fiecare parte vrea să câştige şi adesea un război nu are nevoie de un câştigător. Este doar o chestiune de a ajunge la un compromis şi de a reveni pe toţi la normal. Cred că se poate, aşa cum a demonstrat construcţia UE după cel de-al Doilea Război Mondial”, declarat preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, vorbind despre războiul din Ucraina într-un interviu acordat lui El Paìs, în timpul vizitei sale oficiale în Spania. La începutul lunii aprilie, liderul brazilian a atras critici din partea liderilor occidentali pentru că a spus că atât Ucraina, cât şi Rusia au decis să intre în război şi că ajutorul militar al SUA alimentează conflictul.

UPDATE 14:30 Moscova: Occidentul nu mai ascunde cine se află în spatele planificării contraofensivei de la Kiev

„Occidentul afirmă în mod explicit că va face tot posibilul astfel încât contraofensiva Forţelor Armate ale Ucrainei, planificată pentru viitorul apropiat, să fie un succes. Cu alte cuvinte, nici măcar nu ascund că se află în spatele acestei planificări militare, nu doar în ceea ce priveşte îndrumarea tactică, ci şi în ceea ce priveşte plasarea forţelor pe baza planului lor strategic”. a exprimat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit agenţiei ruse Tass. Zaharova a repetat acuzaţiile la adresa Occidentului pentru „implicarea sa directă în conflict”.

UPDATE 14:20 Kiev: Ucraina a primit deja 42.000 de terminale Starlink

De la începutul invaziei Rusiei, Ucraina a primit 42.000 de terminale de internet de la reţeaua de satelit Starlink a companiei SpaceX a lui Elon Musk, a declarat viceprim-ministrul şi ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mikhailo Fedorov, pentru Ukrinform. „Totul funcţionează constant. Suntem în comunicare permanentă cu compania şi răspundem prompt la orice. Acum există 42.000 de terminale Starlink în Ucraina care oferă comunicaţii către inginerii energetici, medici şi militari”, a spus Fedorov. Ministrul a subliniat că „statul nu a cheltuit nici măcar un cent” pe terminale, acestea fiind toate donate de parteneri internaţionali, care plătesc echipamentele în condiţii favorabile. Starlink oferă acces la Internet în bandă largă prin intermediul reţelei sale de satelit. Viteza internetului este de până la 1 Gbps pentru fiecare abonat, iar serviciul poate fi utilizat oriunde în lume.

UPDATE 14:00 Kremlin: pace, dar în condiţiile noastre

Kremlinul salută orice încercare de a pune capăt conflictului ucrainean, dar în condiţiile Rusiei. Acest lucru a fost reiterat de purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, după primul apel telefonic între liderii de la Kiev şi Beijing de la începutul războiului. „Suntem gata să salutăm orice iniţiativă care ar putea duce la încheierea conflictului din Ucraina şi atingerea obiectivelor Rusiei”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În ceea ce priveşte însuşi faptul contactelor (între Ucraina şi China), aceasta este o chestiune suverană a ţărilor respective”, a adăugat Peskov, adăugând că nu sunt planificate noi contacte între Vladimir Putin şi Xi Jinping în viitorul apropiat.

UPDAETEB13:40 Kiev: ruşii le tăie gâtul prizonierilor după interogatoriu

Serviciul de Securitate al Ucrainei confirmă că ocupanţii ruşi ucid în mod brutal prizonierii de război ucraineni după interogatori. Într-o înregistrare audio a unei conversaţii între militari ai Federaţiei Ruse, care a intrat în posesia SBU, un soldat i-ar fi spus în detaliu unui cunoscut cum a tăiat gâtul unui prizonier ucrainean.

„Prizonierii de război nu are sens să-i păstrăm. Odată ce toate informaţiile sunt obţinute de la ei, acestea trebuie eliminate”, se arată în discuţie. Serviciul de Securitate al Ucrainei a comunicat că ştie identitatea „călăului”, precum şi unde a slujit şi cu cine a vorbit.

Ar fi vorba despre Sucho Ievhen Iuriovici, născut în 1995 în regiunea rusă Novgorod. A fost mobilizat în toamna lui 2022 şi a fost desfăşurat în regiunea Harkov. „SBU lucrează pentru a se asigura că Sucho şi fiecare criminal de război din Federaţia Rusă primesc o pedeapsă meritată pentru atrocităţile lor”, a spus Serviciul de Securitate al Ucrainei, adăugând că „mai mult de 35.000 de dosare penale sunt pe rol pentru încălcarea legilor şi a războiului”.

UPDATE 13:00 Prim-ministrul Şmihal îl invită pe Papă în Ucraina

În timpul audienţei de azi dimineaţă la Vatican, premierul Denys Şmihal l-a invitat pe Papa Francisc să meargă în Ucraina, susţine agenţia ANSA, care îl citează pe ambasadorul ucrainean la Sfântul Scaun, Andri Iuraş. „Da, Sfântul Părinte a fost din nou invitat - a răspuns diplomatul -. Această invitaţie a fost deja exprimată de mai multe ori şi cu siguranţă repetată”.

UPDATE 12:30 Kremlin: Xi nu a vorbit cu Putin despre suveranitatea Ucrainei

În timpul vizitei sale la Moscova luna trecută, preşedintele chinez Xi Jinping nu a discutat cu rusul Vladimir Putin o revenire a Ucrainei la suveranitatea deplină asupra teritoriului său din cadrul graniţelor din 1991, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse, comentând apelul telefonic de ieri dintre Xi şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 12:00 ISW: Moscova trimite cetăţeni ruşi în zonele ocupate din Ucraina şi deportează ucraineni prin reinstalarea forţată a acestora în Rusia

O campanie de depopulare deliberată în zonele ucrainene ocupate pentru a facilita repopularea teritoriilor ţării cu cetăţeni ruşi: aceasta este strategia Moscovei în Ucraina, după cum a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic.

Centrul de cercetare american aminteşte că ieri ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a declarat că Rusia încearcă să schimbe componenţa etnică a ţării printr-o relocarea pe scară largă a oamenilor, în principal din cele mai sărace şi mai îndepărtate regiuni ale Rusiei.

Maliar a menţionat că cele mai intense eforturi sunt în curs de desfăşurare în regiunea Lugansk (est), menţionând şi că Moscova deportează ucraineni şi îi reinstalează forţat în Rusia. Think-tank-ul nu exclude ca, în acest fel, Moscova să spere să integreze în continuare zonele ocupate din punct de vedere social, administrativ, politic şi economic, complicând astfel condiţiile pentru reintegrarea acestor teritorii în Ucraina.

UPDATE 11:30 Rachetă cu inscripţie rusească găsită lângă Gdansk, Polonia

Jurnaliştii radio polonezi Rmf FM spun că obiectul militar găsit într-o pădure de lângă Gdansk, în Polonia, ar fi o rachetă aer-sol găsită marţi, deşi pare să fi căzut cu câteva zile mai devreme. Epava ar fi scrisă în rusă, indicând arme de fabricaţie sovietică şi probabil că nu au existat focoase. Procuratura din Gdansk a refuzat să comenteze. Localnicii, în comentarii adresate presei poloneze, au crezut că a căzut o rachetă sau o dronă. Epava a fost găsită la aproximativ 500 km de graniţa cu Ucraina, la peste 400 km de graniţa cu Belarus şi la aproximativ 240 km de regiunea Kaliningrad, din Rusia.

UPDATE 10:30 Melitopol, o bombă explodă în oraşul ucrainean: un mort şi unul rănit

Potrivit rapoartelor administraţiei municipale Melitopol, un oraş din regiunea Zaporojie din Ucraina, o persoană a murit, iar alta a fost rănită, astăzi, în explozia unei bombe în apropierea unui bloc de apartamente.
 

UPDATE 09:30 Ucraina ar fi vrut să-l ucidă, duminică, pe Putin

UPDATE 09:00 Luptele se intensifică în Bahmut, 324 de atacuri în 24 de ore

Armata rusă a atacat Bahmut de 324 de ori în ultimele 24 de ore, folosind artilerie şi mai multe lansatoare de rachete. Serhi Cherevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de forţe al Ucrainei de Est, a declarat pentru televiziunea naţională ucraineană, adăugând că forţele moscovite au intensificat atacurile asupra oraşului-cheie, pentru a ocupa regiunea industrială Donbas, din estul Ucrainei. „Ruşii distrug clădirile din Bahmut, pentru a împiedica soldaţii noştri să le folosească drept fortificaţii”, a spus Cherevati.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, într-un raport pe Facebook, a declarat că luptele au cuprins Bahmut şi zonele din apropiere. El a adăugat că forţele ruse nu au reuşit să avanseze în două sate din nord-vest. Pe de altă parte, şeful forţei mercenare ruse Wagner a spus că trupele ucrainene revarsă în zonă în număr tot mai mare în aşteptarea unei „inevitabile” contraofensive.

UPDATE 08:30 Rusia, planul Moscovei de a exercita influenţă asupra ţărilor străine

Rusia intenţionează să înfiinţeze o organizaţie ştiinţifică fictivă, cu participare internaţională, care să exercite influenţă, să restabilească contactele cu ţări individuale. În special, vorbim despre „Platforma Baltică”, oficial un forum ştiinţific care ar trebui să reunească experţi din diverse state pentru a face faţă poluării din această mare. Potrivit documentului, întocmit în 2023, împreună cu „Platforma Baltică”, Moscova intenţionează să transmită mesaje favorabile ţărilor occidentale, influenţând opinia publică. Documentul Kremlinului menţionează în mod explicit Estonia, Letonia şi Lituania drept ţinte, menţionând şi Germania şi ţările scandinave. Operaţională din toamna anului 2023, „Platforma Baltică” ar trebui să implementeze „o tranziţie lină în discuţia de la subiectele non-politice la conţinutul politic actual”, conform celor care se poate citi în documentul preşedinţiei ruse.

UPDATE 08:00 Zelenski: peste 2.000 de ucraineni eliberaţi din captivitatea rusă

De la începutul invaziei ruse, un total de 2.279 de prizonieri ucraineni au fost salvaţi şi returnaţi la casele lor. Acest lucru a fost declarat, conform a ceea ce scrie portalul Kiev Independent pe reţelele de socializare, de către preşedintele Volodimir Zelenski, într-un discurs video.

UPDATE 07:30 Primarul oraşului Mikolaiv: patru explozii puternice

„În jurul orei 1 dimineaţa, locuitorii Mikolaiv au auzit 4 explozii puternice”, a scris edilul la Telegram.

UPDATE 07:00 Biden, SUA şi Coreea de Sud alături de poporul ucrainean

Statele Unite şi Coreea de Sud sunt împreună „în sprijinul poporului Ucrainei”. Preşedintele Joe Biden scrie acest lucru pe contul său oficial de Twitter, comentând vizita preşedintelui Yoon Suk Yeol la Casa Albă. Cele două ţări, a comentat Biden, „împart un angajament alături de poporul Ucrainei împotriva atacului brutal asupra democraţiei lor”. „Problema – a adăugat el – a încălcării flagrante de către Rusia a dreptului internaţional este importantă pentru ţările de pretutindeni, nu doar din Europa”.

UPDATE 06:00 Kiev, rachete ruseşti la Mikolaiv, un mort şi 15 răniţi

Forţele ruse au lansat un atac asupra Mikolaiv, ucigând o persoană şi rănind alte cinci. Acest lucru a fost raportat de Kiev Independent, explicând că regiunea a fost lovită de patru rachete S-300. Cel puţin una dintre acestea a lovit o clădire rezidenţială cu mai multe etaje, în timp ce alta a atins o reşedinţă privată.

UPDATE 05:00 Procuratura din Kiev: peste 10.000 de civili ucişi de la începutul războiului

Procurorul general ucrainean, Andri Kostin, consideră că peste 10 mii de civili au fost ucişi de la începutul războiului. „Până în prezent, au fost înregistrate peste 80 de mii de crime de război comise de Federaţia Rusă în Ucraina. Peste 10.000 de civili au fost ucişi, peste 13.000 de răniţi şi peste 98.000 de infrastructuri civile au fost avariate sau distruse”, a declarat Kostin într-un briefing către Comisia Justiţie, Libertăţi Civile şi Interne a Parlamentului UE, potrivit paginii sale de Facebook, relansată de la Ukrinform.

Zelenski: Xi Jinping exprimă "cuvinte de susţinere" pentru acordul privind cerealele

Liderul chinez Xi Jinping a exprimat "cuvinte de susţinere" pentru Iniţiativa privind Marea Neagră şi continuarea acesteia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn din 26 aprilie. 

"Este foarte important ca China să împărtăşească opiniile noastre privind libertatea de navigaţie şi comerţul", a adăugat Zelenski.

Zelenski a discutat cu Xi Jinping pe 26 aprilie pentru prima dată de la începutul invaziei totale a Rusiei în Ucraina.

Acordul privind cerealele mediat de ONU şi Turcia, semnat pentru prima dată în iulie 2022, a fost primordial pentru a domoli creşterea preţurilor la alimente la nivel mondial. 

Submarinele ruseşti sunt "mai active" în Atlantic, în pofida conflictului actual din Ucraina

În timp ce Rusia îşi continuă lupta în Ucraina, armata americană constată că forţele ruseşti din alte părţi "nu au fost afectate în mod negativ" de războiul din Ucraina.

Cel mai important general american din Europa a declarat miercuri că patrulele submarinelor ruseşti au crescut în tot Atlanticul.

"Una dintre aceste forţe sunt forţele lor submarine. Este greu să vorbeşti în public, după cum bine ştiţi, domnule, despre războiul submarin şi despre eforturile noastre în această privinţă. Dar pot spune că ruşii sunt mai activi decât i-am văzut în ultimii ani, iar patrulele lor în Atlantic şi în tot Atlanticul sunt la un nivel ridicat, de cele mai multe ori la un nivel mai ridicat decât am văzut în ultimii ani", a declarat miercuri generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului European al SUA, în faţa Comisiei pentru servicii militare din Camera Reprezentanţilor.

"Şi acest lucru se întâmplă, aşa cum aţi subliniat, în ciuda tuturor eforturilor pe care le întreprind în interiorul Ucrainei", a spus el.

ŞTIREA INIŢIALĂ

"Conform modelării pe care am făcut-o foarte atent cu ei, ucrainenii sunt într-o poziţie bună", a declarat şeful Comandamentului European al Statelor Unite, generalul Christopher Cavoli, adăugând că SUA au lucrat cu ei la un posibil atac surpriză. 

Cavoli a mai spus că forţele terestre ale Rusiei sunt astăzi mai mari "decât era la începutul conflictului", în ciuda faptului că au suferit numeroase pierderi în războiul său împotriva Ucrainei, conform CNN.

În afară de forţele sale terestre, Rusia mai are la dispoziţie o serie de opţiuni, a spus el.

Forţele aeriene "au pierdut foarte puţin; au pierdut 80 de avioane", a spus el. "Mai au încă 1.000 de avioane de luptă şi bombardiere de luptă".

"Aşa că încă mai folosesc toată această putere convenţională, de asemenea, şi le amestecă pe toate împreună", a spus Cavoli.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici