Războiul din Ucraina, ziua 291. Oficial ucrainean: Rusia îşi intensifică activitatea militară în Mariupol / Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi negocierile cu Ucraina ca acoperire pentru a reînarma şi recruta soldaţi ruşi, spune ministrul britanic de Externe / Marina ucraineană a reperat opt nave de război ruseşti în misiune de luptă în Marea Neagră

  • Rusia a lansat noi atacuri în localităţile limitrofe frontului
  • Pe măsură ce războiul intră într-o fază de stagnare, Rusia mobilizează tot mai multe trupe
  • Avansul ucrainenilor s-a blocat pe cursul râului Nipru
5241 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 291. Oficial ucrainean: Rusia îşi intensifică activitatea militară în Mariupol / Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi negocierile cu Ucraina ca acoperire pentru a reînarma şi recruta soldaţi ruşi, spune ministrul britanic de Externe / Marina ucraineană a reperat opt nave de război ruseşti în misiune de luptă în Marea Neagră

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Statul Major General: Rusia obligă ucrainenii să primească paşapoarte ruseşti în regiunea ocupată Zaporizhzhia

UPDATE 22:20 Portul ucrainean Odesa nu a funcţionat duminică 

Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky, care a spus însă că nu se aşteaptă la suspendarea exporturilor de către comercianţi.
Toată infrastructura necritică din Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone pentru a lovi două instalaţii energetice.
 
Aproape 1,5 milioane de oameni au rămas fără curent electric, au declarat oficialii.
 
„În această seară, a avut loc un alt atac al Federaţiei Ruse asupra instalaţiilor de infrastructură energetică din regiunea Odesa. Mai multe instalaţii au fost distruse. Din cauza distrugerii infrastructurii energetice din Odesa, toţi consumatorii, cu excepţia infrastructurii critice, au fost deconectaţi de la electricitate", relata sâmbătă seara DTEK, unul dintre principalii furnizori de electricitate din Ucraina.
 

UPDATE 21:00 Experţi internaţionali asistă Ucraina într-o anchetă care vizează violenţe sexuale 

O echipă internaţională de consilieri juridici a colaborat în ultimele zile cu procurorii din oraşul Herson, recucerit de Ucraina, care au început să adune dovezi privind presupusele violenţe sexuale comise de forţele ruse, transmite Reuters.
 

UPDATE 20:00 Oficial ucrainean: Rusia îşi intensifică activitatea militară în Mariupol, în regiunea Doneţk  

 

Petro Adriushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat duminică seara că Rusia şi-a intensificat prezenţa militară în oraş. 
 
 Adriushchenko declară că a existat un număr neobişnuit de mare de elicoptere de luptă care se îndreptau spre uzina siderurgică Azovstal. 
 
O a doua tabără pentru trupele ruseşti mobilizate ar fi fost, de asemenea, înfiinţată în satul Yalta, la aproximativ 35 de kilometri de Mariupol. 
 
Mariupol a fost ocupat în totalitate la sfârşitul lunii mai, când Rusia a preluat controlul complet al Azovstal, distrus, ultimul bastion ucrainean din oraşul portuar confiscat. Aproximativ 450.000 de persoane locuiau în oraş înainte de invazia Rusiei în Ucraina, începută pe 24 februarie.
 

UPDATE 19:05 Premierul ucrainean spune, duminică seara, că toate termocentralele şi hidrocentralele din Ucraina au fost avariate de atacurile ruşilor

 

UPDATE 18:30 Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi negocierile cu Ucraina ca acoperire pentru a reînarma şi recruta soldaţi ruşi, a declarat ministrul britanic de Externe James Cleverly, duminică.

Negocierile de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să fie „reale” şi ”semnificative”, a declarat Cleverly pentru Sky News.
 
„Negocierile pot fi doar o acoperire pentru reînarmarea Rusiei şi recrutarea în continuare de soldaţi, fie că este vorba de Grupul Wagner sau de închisorile din Rusia", a spus Cleverly.
 
Conţinutul negocierilor de pace „trebuie să fie decis de poporul ucrainean, de preşedintele ucrainean”, a adăugat oficialul.
 
Institutul pentru Studiul Războiului a declarat acum nouă zile că Rusia ar beneficia de pe urma negocierilor cu Ucraina şi ţările occidentale care includ o încetare a focului, permiţându-i să-şi pregătească armata pentru noi ofensive împotriva Ucrainei.
 
De asemenea, Casa Albă a declarat la începutul lunii că „Putin nu pare a fi interesat de un dialog de orice fel”.
 
„Formula de pace” a preşedintelui Zelensky pentru a pune capăt războiului Rusiei prevede prevenirea distrugerii mediului în Ucraina, pedepsirea celor responsabili de crime de război, retragerea tuturor soldaţilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi eliberarea tuturor prizonierilor de război şi deportaţilor. Propunerile solicită, de asemenea, asigurarea securităţii energetice, a securităţii alimentare şi a securităţii nucleare.
 

UPDATE 16:30 Marina ucraineană a reperat opt nave de război ruseşti în misiune de luptă în Marea Neagră. Niciun transportator de rachete Kalibr nu a fost reperat

 
Marina ucraineană a raportat duminică faptul că în Marea Neagră se află opt nave de război ruseşti în misiune de luptă, dar printre acestea nu a fost observat niciun transportor de rachete de croazieră Kalibr. Kalibr este unul dintre principalele tipuri de rachete pe care Rusia le-a folosit împotriva Ucrainei. 
 
În urmă cu o săptămână, marina a raportat că patru nave ruseşti care transportau 24 de rachete Kalibr au fost reperate în Marea Neagră. 
 

UPDATE 15:00 Lituania: ajutor militar total în valoare de 280 de milioane de euro pentru Ucraina

Sprijinul militar al Lituaniei pentru Ucraina a ajuns la 280 de milioane de euro, a anunţat ministrul lituanian al apărării, Arvidas Anušauskas, pe Twitter, după cum a raportat Ukrinform. „Sprijinul militar al Lituaniei pentru Ucraina este până în prezent de 280 de milioane de euro şi nu ne vom opri! Lituania va sprijini Ucraina până la capăt!”, a scris Anušauskas. Pe 5 decembrie, ministrul a anunţat că Lituania va trimite muniţie de 155 mm pentru artileria ucraineană.

UPDATE 14:40 Kremlin: Rusia are nevoie de o marjă de siguranţă

Rusia trebuie să aibă o marjă de siguranţă, pentru că va trebui să trăiască în continuare într-o situaţie de confruntare cu Occidentul, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1. „Şi trebuie să fim concentraţi, puternici şi să avem o marjă de siguranţă, pentru că trebuie să trăim în această confruntare", a menţionat Peskov, răspunzând la o întrebare despre unde se îndreaptă situaţia în relaţiile cu Occidentul.

UPDATE 14:30 Doi morţi în Herson, a fost lovită şi maternitatea

Rusia a bombardat o maternitate din Herson, a anunţat guvernatorul oraşului. „Inamicul a atacat din nou cartierele rezidenţiale din Herson”, a declarat Yaroslav Ianuşevici pe Telegram. Două persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite în atacul, care a lovit şi o cafenea şi un bloc de apartamente, a adăugat el.

UPDATE 14:20 Ucraina: Erdogan a discutat cu Putin, focus pe energie şi pe grâu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, a relatat presa turcă, explicând că accentul s-a pus pe energie, coridorul de porumb, relaţiile bilaterale şi lupta împotriva terorismului.

UPDATE 14:10 Kiev: bombe ruseşti asupra Ucrainei

Cel puţin doi civili au fost ucişi şi alţi opt au fost răniţi în atacurile de ieri ale forţelor ruse asupra teritoriului ucrainean, au anunţat guvernatorii regionali, conform informaţiei Kyiv Independent. În cursul zilei au fost lovite şapte regiuni: Doneţk (2 răniţi), Lugansk, Harkov (un rănit), Dnipropetrovsk, Herson (doi morţi şi cinci răniţi), Mikolaiv şi Sumi.

UPDATE 14:00 Al cincilea val de refugiaţi mânaţi de frig

„Frigul este motivul celui de-al cincilea val de persoane strămutate în interior. De la începutul războiului, mai întâi oligarhii au luat banii şi au fugit, apoi cei care, cu mijloace proprii, s-au ajutat singuri şi au găsit hoteluri şi alte locuri şi încă oameni fără nimic care au fugit cu mâna goală”, a spus Arhiepiscopul Kievului-Haly, Sviatoslav Shevchuk, şeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. 

UPDATE 13:50 ISW: Putin riscă să piardă sprijinul pro-rus în Donbas

Preşedintele rus Vladimir Putin riscă să piardă sprijinul pro-rus în Ucraina din cauza eşecului său de a împinge ucrainenii înapoi la vest de oraşul Doneţk şi de a „apăra” Donbasul, scrie institutul american pentru studiul războiului (ISW) în buletinul său zilnic despre războiul din Ucraina. ISW citează criticile „fără precedent” adresate Kremlinului de către Igor Girkin şi Alexander Khodakovski, respectiv foşti miniştri ai apărării şi securităţii ai autoproclamatei republici Doneţk (DNR), care ar putea semnala o ruptură între Putin, de o parte, şi susţinătorii războiului din DNR şi veterani, pe de alta.

UPDATE 13:40 Kiev: Bunurile oligarhului rus Evtuşenkov devin proprietatea statului

Guvernul ucrainean va transfera activele oligarhului rus Vladimir Evtuşenkov către conducerea Fondului Proprietăţii de Stat: serviciul de presă al Ministerului Economiei a anunţat acest lucru, potrivit Ukrainska Pravda. „Proprietăţile oligarhului rus Vladimir Evtuşenkov, confiscate în conformitate cu legea actualizată a sancţiunilor, vor fi transferate Fondului Proprietăţii de Stat”, a declarat ministrul Economiei Iulia Svyridenko, menţionând că activele ar putea fi utilizate pentru „alimentarea bugetului Ucrainei şi ca despăgubiri pentru prejudiciul cauzat ca urmare a agresiunii ruse”.

UPDATE 13:30 Bombe ruseşti în regiunea Herson, doi civili ucişi

Doi civili au murit şi alţi cinci au fost răniţi în timpul bombardamentului rusesc de ieri din regiunea Herson - sudul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Yaroslav Ianuşevici, pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Ocupanţii ruşi au deschis focul asupra teritoriului regiunii Herson de 45 de ori. Au lovit cu artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete, tancuri. Inamicul a atacat din nou zonele rezidenţiale din Herson. Obuzele ruseşti au lovit o maternitate, o cafenea, o infrastructură, case şi blocuri de apartamente”, a scris Ianuşevici, adăugând că doi civili au fost ucişi şi cinci au fost răniţi.

UPDATE 13:00 Ucraina, Crimeea: rezistenţa revendică focul la o bază rusească

Mişcarea de rezistenţă ucraineană Atesh, care activează în Ucraina, şi-a revendicat responsabilitatea pentru incendiul de la o bază rusă din peninsula ocupată. „Baza armatei mobilizate a Federaţiei Ruse din satul Radianske din Crimeea ucraineană ocupată este în flăcări. Agenţii noştri au acţionat conform aşteptărilor. Lucrăm la acest „proiect” de mult timp şi bineînţeles că totul a funcţionat pentru noi. Vom continua să distrugem armata rusă din interior”, se scrie Atesh pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda. Mesajul spune că au existat victime, dar nu le cuantifică. Momentan, nu există o confirmare independentă, dar presa locală a raportat un incendiu în cazarma armatei ruse din Radianske.

10.25 - UE, Borrell „îngrijorat” de prietenia Putin-Erdogan

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a descris cooperarea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele Recep Tayyip Erdoan drept „foarte îngrijorătoare”. Potrivit presei germane (ziarele German Funke Media Group şi T-Online), Borrell a trimis o scrisoare Parlamentului European în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la relaţiile dintre Putin şi Erdogan. Borrell a mai spus că este dezamăgit de faptul că guvernul de la Ankara nu a aderat la „măsurile restrictive ale UE împotriva Rusiei” şi a adăugat cât de important este ca Turcia să nu ofere Rusiei soluţii alternative la sancţiuni.

UPDATE 12:20 În Melitopol, cazarmele ruseşti au fost lovite, sunt zeci de victime

Ucraina a atacat o bază militară rusă din Melitopol, oraşul strategic din regiunea Zaporojie, care este ocupat de ruşi din martie. Unele surse ucrainene susţin că au fost zeci de victime. Potrivit primarului ucrainean, Ivan Fedorov, printre ruşi au fost „200 de morţi”. Rusia, pe de altă parte, raportează două victime şi o duzină de răniţi. Potrivit guvernatorului din regiunea Zapor, impus de rusi, Yevgeny Baliţki, forţele armate ucrainene au lovit complexul hotelier, situat în apropierea unei biserici de la marginea oraşului şi care fusese transformat în cazarmă, cu rachete Himar. Imaginile vehiculate pe reţelele de socializare arată incendiul a ceea ce, potrivit Kievului, a fost o structură folosită poate de mercenari ai grupului Wagner.

UPDATE 12:00 Ruşii atacă 15 sate din regiunea Harkov

15 sate din regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, au fost atacate ieri de forţele ruse, iar un bărbat a fost rănit: şeful administraţiei militare regionale, Oleg Siniehubov, a anunţat pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Obuze inamice în districtele din regiunea Harkov, cum ar fi Kupiansk, Chuhuiv, Izium şi Harkov, au fost înregistrate. În special, aşezările Zapadne, Kislivka, Tabaivka, Pishchane, Krohmalne, Berestove, Strilecha, Zelene, Stariţia, Ohirtseve, Varvarivka, Cherniakiv, Chuhunivka, Dvorichna şi Ridkodub au intrat sub focul inamicului”, a scris Siniehubov. În raionul Izium, un bărbat de 60 de ani a fost rănit, a adăugat guvernatorul.

UPDATE 11:30 Electricitatea revine treptat la Odesa, dar întreruperile de curent de urgenţă continuă

Electricitatea revine treptat la Odesa şi în regiune, după atacurile ruseşti de ieri cu drone kamikaze, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei militare a regiunii, Serghei Bratchuk, pe Telegram, potrivit UNIAN. Penele de curent de urgenţă continuă în regiune, a subliniat Bratchuk, avertizând cetăţenii cu privire la ameninţarea unor noi atacuri ruseşti.

UPDATE 11:00 A crescut la 855 bilanţul copiilor răniţi de la începutul războiului. Numărul minorilor ucişi rămâne neschimbat: 443

Numărul copiilor răniţi de la începutul războiului din Ucraina a crescut la 855, a anunţat de Procuratura Generală din Kiev, adăugând că bilanţul minorilor ucişi a rămas neschimbat: 443, susţine Ukrinform.

UPDATE 10:00 Noi bombardamente ruseşti în Herson, explozii puternice au fost auzite

În această dimineaţă s-au auzit explozii puternice la Herson şi s-a confirmat că oraşul ucrainean este din nou atacat de forţele ruse. Aşa relatează presa ucraineană, potrivit căreia a izbucnit şi un incendiu în oraş. Ieri, forţele ruse au lovit şi maternitatea unui spital. O bună parte din Herson a rămas fără electricitate ieri, din cauza bombardamentelor care au avut loc în noaptea precedentă.

UPDATE 09:00 Kievul dezvoltă drone

Ucraina lucrează la dezvoltarea dronelor, care sunt considerate una dintre cele mai eficiente tipuri de arme în războiul împotriva Rusiei: şeful proiectului companiei de stat de apărare Ukroboronprom, Oleg Boldyrev, a declarat într-un interviu pentru Nastoyashcheye Vremia TV, relatează Ukrinform.

Potrivit managerului Ukroboronprom, Forţele Armate ale Ucrainei vor primi în curând o nouă aeronavă fără pilot, care le va ajuta să lovească liniile din spate inamice. 

UPDATE 08:00 Armata Kievului îşi face loc prin Melitopol spre Crimeea

UPDATE 07:00 100 de milioane de dolari din Norvegia pentru refacerea energiei

Noi fonduri pentru a ajuta Ucraina în situaţia de urgenţă energetică. Norvegia a alocat 100 de milioane de dolari pentru refacerea sistemului energetic al Ucrainei lovit de atacurile ruseşti, a declarat preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, scrie Tass. „Suntem recunoscători partenerilor noştri norvegieni pentru că au oferit 1 miliard NOK, sau 100 de milioane de dolari, pentru reabilitarea infrastructurii noastre”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 04:00 O treime din teritoriul Ucrainei este minat

Ucraina a găsit peste 300.000 de dispozitive explozive de la începutul invaziei ruse. Potrivit ministrului adjunct de interne Kateryna Pavlichenko, aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei trebuie deminat.

UPDATE 03:00 Cea mai mare parte a Odesei a rămas fără curent electric în urma bombardamentelor ruseşti

Peste 1,5 milioane de oameni au rămas fără curent în regiunea Odesa, după ultimul atac rusesc. Situaţia din regiune este extrem de dificilă.

UPDATE 02:00 Rusia bombardează comunităţile de graniţă din regiunea Sumy

Armata rusă a bombardat comunităţile Znob-Novhorodske şi Seredyna-Buda din nordul Oblastului Sumi, aproape de graniţa cu Rusia. Numărul exact al victimelor nu a fost încă dat publicităţii

UPDATE 01:30 Explozii la Melitopol

Primarul oraşului Melitopol, Ivan Fedorov a raportat că o biserică locală, pe care trupele ruse au ocupat-o „cu câteva luni în urmă”, a luat foc şi de asemenea, s-a produs o explozie într-o zonă rezidenţială a oraşului. Fedorov nu a oferit informaţii suplimentare, însă oficialii ruşi susţin că bombardamentele au fost înfăptuite de ucraineni.

Cel puţin doi militari ruşi şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor.

Rezumatul zilei

  • Toate oraşele mari din estul Ucrainei aflate în zona de ocupaţie rusă au suferit bombardamente masive. Harkov, Poltava, Mariupol şi Zaporojie au fost ţintele predilecte ale ruşilor, care încearcă să elimine orice tip de rezistenţă ucraineană din zonă.
  • După avansul fulminant din ultima lună, Ucraina se luptă să treacă râul Nipru, pe care ruşii l-au securizat cu străşnicie.
  • Tot mai mulţi civili cad victime bombardamentelor. Pompierii au recuperat în ultimele 24 de ore cadavrele aflate în adăposturi anti-aeriene improvizate sau dezafectate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici