Experţi internaţionali asistă Ucraina într-o anchetă care vizează violenţe sexuale

O echipă internaţională de consilieri juridici a colaborat în ultimele zile cu procurorii din oraşul Herson, recucerit de Ucraina, care au început să adune dovezi privind presupusele violenţe sexuale comise de forţele ruse, transmite Reuters.

308 afișări
Imaginea articolului Experţi internaţionali asistă Ucraina într-o anchetă care vizează violenţe sexuale

Experţi internaţionali asistă Ucraina într-o anchetă care vizează violenţe sexuale

Acţiunea unei echipe de la Global Rights Compliance, un cabinet juridic internaţional cu sediul la Haga, face parte dintr-un efort internaţional mai amplu de sprijinire a autorităţilor ucrainene, care încearcă să îi tragă la răspundere pe ruşi pentru crimele pe care le-ar fi comis în timpul conflictului.

„Am venit aici pentru o misiune de trei zile pentru a sprijini Biroul Procurorului General şi, în special, echipa care investighează violenţele sexuale legate de conflict”, a declarat Julian Elderfield, unul dintre consilierii juridici care au luat parte la vizita din Herson, care s-a desfăşurat de joi până sâmbătă.

Herson a fost ocupat de forţele ruseşti timp de luni înainte ca trupele ucrainene să îl recucerească la începutul lunii noiembrie, într-una dintre cele mai mari înfrângeri militare ale Moscovei din războiul de până acum.

Unii locuitori care au rămas în timpul ocupaţiei au descris că au fost reţinuţi şi torturaţi.

Peste 50.000 de presupuse incidente de crime internaţionale au fost raportate de procurorul general al Ucrainei de la invazia Rusiei. La scurt timp după 24 februarie, au apărut acuzaţii de violuri şi alte abuzuri în întreaga ţară, potrivit relatărilor adunate de Reuters şi de organismul de anchetă al ONU.

Moscova, care afirmă că desfăşoară o „operaţiune militară specială” în Ucraina, a negat că a comis crime de război sau că a vizat civili, iar Kremlinul neagă acuzaţiile de violenţă sexuală din partea armatei ruse în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici