Războiul din Ucraina, ziua 341. Franţa şi Australia vor lucra împreună pentru a produce obuze pentru Ucraina / Bombe la Harkov / Ucraina a comandat drone de recunoaştere / Kievul vrea în UE în doi ani / China strânge relaţiile cu Rusia / Ce riscă Polonia şi ţările baltice / Peskov îl face mincinos pe Johnson

  • Rusia susţine că trupele sale au avansat la nord de Bakhmut, informaţie negată de ucraineni
  • Ruşii continuă atacurile devastatoare în estul ţării, de-a lungul liniei frontului
  • Statele occidentale furnizează echipament militar şi ajutor umanitar Ucrainei într-un ritm mult mai alert
15815 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 341. Franţa şi Australia vor lucra împreună pentru a produce obuze pentru Ucraina / Bombe la Harkov / Ucraina a comandat drone de recunoaştere / Kievul vrea în UE în doi ani / China strânge relaţiile cu Rusia / Ce riscă Polonia şi ţările baltice / Peskov îl face mincinos pe Johnson

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:05 Zelenski vizitează sudul Ucrainei în timp ce armata sa continuă eforturile de a elibera restul regiunii Herson

 

UPDATE 22:35 Emmanuel Macron nu exclude total oferirea de avioane militare Ucrainei, dar pune condiţii stricte 

 

UPDATE 22:10 Jens Stoltenberg denunţă riscurile generate de Coreea de Nord 

Aflat în vizită în Coreea de Sud, Stoltenberg a afirmat că regimul Kim Jong-Un, aflat la putere în Coreea de Nord, constituie o "ameninţare" internaţională.
 
"Coreea de Nord continuă cu un model comportamental provocator şi destabilizator, inclusiv prin teste balistice fără precedent efectuate în ultimul an, precum şi prin continuarea activităţilor nucleare şi a retoricii nucleare, toate în contradicţie cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU. Aceste activităţi generează un pericol clar şi prezent pentru Coreea de Sud, pentru regiune şi pentru pacea şi securitatea la nivel internaţional. Împreună cu partenerii noştri, cerem Phenianului să oprească provocările şi să se conformeze în totalitate legislaţiei internaţionale", a afirmat Jens Stoltenberg în dicursul rostit la Institutul CHEY pentru Studii Avansate, conform stenogramei discursului, vizualizată de agenţia MEDIAFAX.
 
"Coreea de Nord a furnizat sisteme de artilerie şi rachete Grupului rus Wagner, alimentând războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a continuat Stoltenberg.
 
Afirmaţiile secretarului general al NATO intervin în contextul în care Coreea de Nord a acuzat Statele Unite şi aliaţii occidentali că au depăşit o "linie roşie" prin decizia de a furniza Ucrainei tancuri avansate. "Statele Unite au intenţia sinistră de a continua să extindă războiul prin intermediari pentru a distruge Rusia", a declarat duminică Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-Un şi director adjunct al Departamentului de Comunicare al Partidului Muncitoresc nord-coreean, conform CNN.
 

UPDATE 21:20 Franţa şi Australia vor lucra împreună pentru a produce obuze pentru Ucraina

Franţa şi Australia au convenit să coopereze pentru a produce obuze pentru Ucraina, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu. 
 
Administraţia de la Beijing a respins, luni, acuzaţiile Washingtonului privind furnizarea de sprijin Rusiei pentru invazia militară în Ucraina şi a transmis că Statele Unite sunt responsabile de izbucnirea conflictului militar şi de întreţinerea acestuia. 
 

UPDATE 20:40 Trupe suplimentare sunt dislocate în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina

În zilele următoare, un contingent militar suplimentar va sosi în regiunea Kursk, a declarat guvernatorul regiunii, Roman Starovoit.
 
„Este necesar să se acorde un sprijin cuprinzător pentru primirea şi desfăşurarea de forţe şi mijloace suplimentare, astfel încât personalul militar să înceapă cât mai repede posibil să îndeplinească sarcini de protejare a frontierei de stat şi de a asigura securitatea regiunii Kursk”, a spus el . .el.
 
Autorităţile ruse au declarat în repetate rânduri că regiunea Kursk este bombardată de Ucraina.
 

UPDATE 19:20 Armata ucraineană va cheltui aproape 550 de milioane de dolari (444 de milioane de lire sterline / 505 de milioane de euro) pe drone (UAV) în 2023, iar 16 acorduri de aprovizionare au fost deja semnate cu producătorii ucraineni, a declarat luni ministrul apărării Oleksii Reznikov

 

UPDATE 18:30 Ucraina poate obţine până la 100 de tancuri occidentale în trei luni - adjunct al ministrului de Externe

În următoarele trei luni, Ucraina poate primi până la 100 de tancuri occidentale, în primul rând „leoparzi” germani, a spus ministrul adjunct de externe al Ucrainei Andriy Melnyk, în emisiunea teletonului canalelor ucrainene.
 
„Leopard” este ceva ce poate fi livrat rapid din Polonia, din Germania, din alte state. Sper că pe baza lor vom obţine cel puţin 100 de tancuri. Este realist să obţinem dacă vorbim despre această perioadă de trei luni”, a spus Melnyk, citat de Ukrinform.
 
Săptămâna trecută, guvernul german a decis să transfere 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina şi a anunţat că va permite transferul acestor tancuri în alte ţări. 
 

UPDATE 17:30 Noi atacuri cu rachete şi drone. Reţeaua electrică din Ucraina a fost afectată semnificativ 

Ucraina are un „deficit semnificativ" în aprovizionarea cu energie după ce reţeaua electrică a ţării a fost atacată cu 13 rachete şi 15 drone.
 
Operatorul energetic de stat Ukrenergo a anunţat că reţeaua electrică „încă îşi revine" după o serie anterioară de atacuri cu rachete şi, prin urmare, producţia de energie electrică „nu poate acoperi în totalitate consumul".
 
Operatorul a mai spus că se lucrează la „refacerea instalaţiilor avariate de atacurile inamice". 
 
 

UPDATE 17:00 Kremlinul neagă acuzaţiile lui Boris Johnson privind ameninţările la adresa Marii Britanii 

 
Administraţia de la Moscova a negat, luni, acuzaţiile fostului prim-ministru Boris Johnson privind ameninţări proferate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la adresa Marii Britanii. 
 
Boris Johnson a susţinut, conform unui documentar al postului BBC, că Vladimir Putin i-ar fi spus, la o întâlnire, că "ar dura doar un minut" ca o rachetă lansată de Rusia să lovească Marea Britanie.
 
"Ceea ce spune domnul Johnson este o minciună. Poate fi chiar o minciună deliberată, dar în ce scop? Sau poate fi o minciună involuntară, în măsura în care nu a înţeles ce îi spunea preşedintele Putin", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, citat de cotidianul Le Monde. 
 

UPDATE 16:00 Şeful NATO: Coreea de Nord furnizează Rusiei rachete

UPDATE 15:00 Zelenski şi premierul danez vizitează soldaţii răniţi în Mikolaiv

„Împreună cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen am vizitat apărătorii ucraineni răniţi într-un spital din Mikolaiv”. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele ucrainean pe canalul său Telegram. „Este important ca războinicii noştri să poată fi supuşi nu numai reabilitării fizice, ci şi psihologice”, se arată în mesaj, „Sunt recunoscător tuturor lucrătorilor din domeniul sănătăţii cărora le pasă de sănătatea apărătorilor noştri. Le doresc însănătoşire grabnică!”.

UPDATE 14:20 Peskov: Johnson minte în legătură cu ameninţarea

Declaraţia fostului premier britanic Boris Johnson, conform căreia preşedintele rus Vladimir Putin l-a ameninţat cu un atac cu rachetă, este „o minciună”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut acest lucru la o conferinţă de presă, adăugând că „vă sfătuim să nu pierdeţi timpul” cu declaraţiile făcute de Johnson către BBC.

UPDATE 14:00 Invadatorii atacă în sud şi în est

UPDATE 13:00 Kremlinul: relaţie specială între Putin şi Erdogan

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan „au o relaţie specială”, care se bazează „în realitate pe încredere şi respect reciproc şi pe respectarea angajamentelor pe care şi le asumă”, a declarat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Tass.

UPDATE 12:00 Iran: A fost convocat însărcinat cu afaceri ucrainean

Însarcinatul cu afaceri ucrainean în Iran a fost convocat astăzi în urma comentariilor făcute la Kiev cu privire la atacul cu drone asupra unei fabrici militare din provincia centrală iraniană Isfahan, a raportat agenţia Tasnim. 

UPDATE 11:40 Lavrov: posibilă oprire a relaţiilor diplomatice cu Polonia şi statele baltice

O ruptură a relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Polonia şi statele baltice „nu poate fi exclusă”. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, scrie Tass. „Nu suntem în favoarea ruperii relaţiilor diplomatice. Chiar şi în cea mai dificilă situaţie, este necesar să se menţină canalele de dialog, dar nu este exclus ca aceste ţări, intrând într-un vârtej de furie anti-rusă, decide să întrerupă complet contactul cu noi”.

UPDATE 11:30 Kiev: CIO-ul promovează războiul, crima şi distrugerea

Comitetul Olimpic Internaţional este „un promotor al războiului, crimei şi distrugerii”. Cuvintele folosite pe Twitter de Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, pentru a contesta faptul că CIO nu a exclus participarea sportivilor ruşi şi belarusi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. „CIO se mulţumeşte să observe distrugerea Ucrainei de către Federaţia Rusă şi să ofere astfel Rusiei o platformă pentru promovarea genocidului şi încurajarea uciderilor ulterioare a acestora'', scrie Podoliak. „Evident că banii ruşi care cumpără ipocrizia olimpică nu miroase a sânge ucrainean. Nu-i aşa, domnule Bach?'', întreabă consilierul lui Zelenski, adresându-se preşedintelui Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach.

UPDATE 11:20 Lavrov: Încă sperăm într-un dialog cu Europa

Rusia „nu-şi pierde speranţa” că forţele politice interesate de un dialog cu Moscova vor apărea în Europa, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov. „Nu am renunţat niciodată la un dialog pe bază de egalitate cu partenerii noştri europeni sau la căutarea unor modalităţi de rezolvare a problemelor de securitate”, a subliniat Lavrov, citat de agenţia RIA Novosti, amintind propunerile privind garanţiile de securitate făcute de Moscova în decembrie 2021.

UPDATE 11:00 Informaţii secrete britanice: Moscova nu exclude noi înrolări

Autorităţile ruse „nu exclud o nouă rundă de înrolări în cadrul mobilizării parţiale”. British Intelligence o explică în actualizarea sa despre conflict. „Pe 22 ianuarie, unele mass-media au relatat ştirea conform căreia poliţiştii de frontieră i-au împiedicat pe nişte muncitori kârgâzi cu paşapoarte duble să părăsească ţara, explicându-le că se află pe listele de mobilizare”.

UPDATE 10;20 Premierul Kievului, scopul este aderarea la UE în termen de doi ani

„Avem un plan foarte ambiţios” şi anume „aderarea la Uniunea Europeană în următorii doi ani”. Prim-ministrul ucrainean Denis Şmihal a spus acest lucru într-un interviu pentru „Politico”. „Ne aşteptăm ca anul acesta, în 2023, să poată începe deja faza de preaderare a negocierilor”, a adăugat el.

UPDATE 10:00 Ministrul chinez de externe va merge la Moscova

Ministrul chinez de externe Wang Yi va efectua o vizită oficială la Moscova, în februarie. Ziarul Vedomosti scrie, citând două dintre propriile sale surse bine informate. În timpul călătoriei, Wang s-ar putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

UPDATE 09:40 În atacul rusesc cu rachete asupra Hersonului sunt 3 morţi

Atacurile cu rachete ruseşti din ultimele ore în Ucraina au ucis 3 persoane în oraşul Herson, au raportat acest lucru oficialii ucraineni, potrivit The Guardian. „Astăzi, armata rusă a bombardat atroce Herson toată ziua”, a spus preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său obişnuit de ieri.

UPDATE 09:00 Ministrul adjunct de externe al Moscovei, Riabkov: după tancurile americane, este inutil să negociezi

Având în vedere că Statele Unite au decis să aprovizioneze Ucrainei cu tancuri, este inutil să ne gândim că pot negocia „nu doar cu Kievul, ci şi cu păpuşarii săi”, a fost declarat într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti ministrul adjunct de externe al Moscovei ,Serghei Riabkov. „Poziţia noastră în această problemă este cunoscută, cred, chiar şi la Washington. Suntem gata să studiem iniţiative serioase pentru a rezolva criza ucraineană, dar până acum nimeni nu le-a formulat cu adevărat. În condiţiile actuale, când Washingtonul şi-a anunţat decizia de a furniza tancuri, iar vasalii săi, inclusiv Ottawa, se întrec pentru câţi vor furniza, este inutil să discutăm. Mulţi dintre ei sunt pur şi simplu caricaturi în ignoranţa lor”, a subliniat Riabkov.

UPDATE 08:30 Johnson la BBC: ameninţări din partea lui Putin, înainte de invadarea Ucrainei

Fostul premier britanic Boris Johnson spune că a fost „într-un fel ameninţat” de preşedintele rus Vladimir Putin, cu puţin timp înainte de începerea invaziei Ucrainei, care a început la 24 februarie anul trecut.

Într-un interviu pentru un documentar BBC, cel care se afla la acea vreme în Downing Street a spus că şeful Kremlinului i-a spus că „ar fi suficient un minut pentru un atac cu rachetă”.

Ameninţarea a fost făcută în timpul unei lungi convorbiri telefonice între cei doi lideri, în urma unei vizite a lui Johnson la Kiev, la începutul lunii februarie 2022, şi-a amintit fostul premier, într-un moment în care Putin a negat intenţia de a invada Ucraina, în ciuda întăririlor continue ale armatei ruse la frontieră.

Johnson spune că în acel apel telefonic l-a avertizat pe Putin despre riscurile sancţiunilor şi izolării internaţionale în cazul unei invazii şi despre catastrofa gravă pe care ar fi fost războiul. Dar preşedintele rus, îşi aminteşte el, a insistat să întrebe dacă Ucraina va adera în curând la NATO.

UPDATE 08:00 Bombe pe Harkov: un mort şi trei răniţi

Atentatul cu bombă a unei clădiri rezidenţiale din Harkov, în cursul serii, a ucis o persoană şi a rănit alte trei. Acest lucru a fost raportat de primarul celui de-al doilea mare oraş ucrainean, Igor Terekhov, citat de agenţia UNIAN. Potrivit informaţiilor, etajul al patrulea al unei părţi a clădirii a fost distrus. Serviciile de urgenţă au fost mobilizate.

UPDATE 07:00 Ucraina a comandat 105 drone de recunoaştere de la compania germană

Ministerul Apărării al Ucrainei a comandat 105 drone de recunoaştere Vector de la compania germană Quantum-Systems GmbH. Potrivit anunţului companiei, aprovizionarea va fi finanţată de guvernul german, relatează Ukrinform. „Quantum-Systems GmbH... anunţă cererea pentru 105 drone de recunoaştere suplimentare cu durată mare de zbor de tip Vector pentru sprijinul Forţelor Armate ale Ucrainei, finanţate de guvernul german”, a spus compania. Kievul comandase deja 33 în august.

UPDATE 06:00 Harkov, cel puţin un mort în urma bombardamentelor ruseşti

În urma bombardamentului rusesc asupra centrului Harkov, etajul al patrulea al unei clădiri din cartierul „Kiev” al oraşului a fost complet distrus, scrie Ukrinform, adăugând că „potrivit localnicilor, cel puţin două persoane rănite au fost scoase din clădire”. Dar conform celor scrise în Telegram şeful administraţiei regionale de stat Harkiv, Oleg Sinegubov, trei au fost răniţi, iar unul dintre aceştia a murit ulterior din cauza rănilor sale. „Operaţiunile de salvare continuă”, adaugă el.

UPDATE 05:00 Reticenţa Occidentului de a furniza Ucrainei arme de ultimă generaţie limitează capacitatea Kievului de a continua contraofensiva pe scară largă.

Institutul pentru Studierea Războiului a evaluat recent discuţiile occidentale cu privire la condiţiile presupuse de impas şi dificultatea Ucrainei de a recâştiga porţiuni semnificative din teritoriul său. ISR indică faptul că nu doar „autorizarea lentă şi sosirea ajutorului” au limitat capacitatea Ucrainei de a lansa operaţiuni continue de contraofensivă la scară largă.

UPDATE 04:30 Cancelarul german Olaf Scholz va face orice pentru a preveni şi evita un război Rusia-NATO

UPDATE 03:00 Boris Johnson susţine că Putin l-a ameninţat cu rachete înainte de invazia Ucrainei

Boris Johnson afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin l-a ameninţat că va lansa rachete după ce a avertizat că războiul va fi o „catastraofă totală” în timpul unui apel „foarte lung” din februarie 2022. Johnson a spus că l-a avertizat pe Putin că invadarea Ucrainei va „aduce sancţiuni şi mai multe trupe NATO la graniţele Rusiei”.

UPDATE 02:00 Stoltenberg îndeamnă Coreea de Sud să-şi intensifice sprijinul militar pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, citând alte ţări care şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în război după invazia Rusiei.

UPDATE 00:30 Ruşii bombardează masiv Harkovul

În urma atacului, o persoana a fost ucisă şi alte trei rănite. Mai multe rachete S-300 au făcut ravagii în oraşul devastat de război.

Rezumatul zilei

  • Ucraina atacă o regiune îndepărtată din Rusia, Kursk
  • Ruşii au bombardat cu focuri de artilerie oraşul Herson. În urma atacului, trei persoane au decedat iar alte cinci sunt rănite
  • Potrivit autorităţilor locale, atacul a lovit un spital, o şcoală, o staţie de autobuz, un oficiu poştal, o bancă şi mai multe clădiri rezidenţiale
  • Ministrul Apărării din Ucraina: „Ce este imposibil astăzi va fi posibil mâine”. Oleksii Reznikov pare încrezător după ce Ucraina şi-a asigurat aprovizionarea cu tancuri moderne din Occident, iar acum speră să primească avioane militare de luptă care ar putea înclina balanţa puterii de partea ucrainenilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici