Războiul din Ucraina, ziua 619. Trupele ucrainene se luptă cu epuizarea, însă rămân motivate. Ruşii se regrupează după asaltul ratat de la Vuhledar

  • Atacul rusesc cu drone a vizat mai multe zone civile din Ucraina
  • SUA anunţă un nou pachet de ajutor militar de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Trupele ucrainene luptă eroic în est pentru a stopa avansul ruşilor
1612 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 619. Trupele ucrainene se luptă cu epuizarea, însă rămân motivate. Ruşii se regrupează după asaltul ratat de la Vuhledar

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE Zelenski spune că războiul nu e în impas şi că e nevoie de mai mult ajutor pentru apărarea aeriană

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat sâmbătă că războiul cu Rusia a ajuns într-un „impas” şi a declarat că este nevoie de mai multă muncă cu aliaţii pentru a consolida apărarea aeriană, scrie Reuters.

Comentariile ui Zelenski au fost făcute la câteva zile după ce comandantul suprem al Ucrainei, generalul Valeri Zaluzhni, a declarat că războiul se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice şi de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să îşi refacă puterea militară.

„Astăzi timpul a trecut şi oamenii sunt obosiţi. Dar nu este vorba de un impas”, a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită.

„Rusia controlează cerul. Nouă ne pasă de armata noastră”.

Zelenski a recunoscut că au existat dificultăţi în acest război, aflat acum în a 21-a lună, şi că Kievul nu a obţinut încă succese majore în contraofensiva sa.

Dar el a spus că trupele ucrainene nu au altă alternativă decât să continue să lupte şi că au nevoie de mai mult sprijin din partea aliaţilor occidentali, în special în ceea ce priveşte apărarea aeriană.

Forţele ucrainene au făcut progrese lente prin câmpurile vaste de mine ruseşti într-o contraofensivă care a început în est şi sud la începutul lunii iunie, dar Rusia a ripostat dur în est.

Trupele ruseşti organizau numeroase atacuri în apropiere de Avdiivka, Lyman şi Mariinka în estul regiunii Doneţk, a declarat armata ucraineană în actualizarea sa zilnică.

Forţele ucrainene îşi continuau înaintarea în sud-est spre Marea Azov, a adăugat raportul.

UPDATE Oficialii occidentali abordează cu Kievul problema unor posibile negocieri de pace cu Moscova

Oficiali americani şi europeni au discutat cu guvernul ucrainean despre ceea ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit NBC, care citează un înalt oficial american care a vrut să îşi păstreze anonimatul şi un fost oficial american.

În războiul din Ucraina, aflat acum în cea de-a 21-a lună, au murit sau au fost rănite sute de mii de persoane şi zone întinse din ţară au fost distruse.

De asemenea, s-a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

NBC a declarat că discuţiile au inclus linii foarte generale despre ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunţe pentru a ajunge la un acord cu Rusia.

UPDATE Românul care a luptat voluntar în Ucraina a fost înmormântat

Rudolph-Ervin Wittmann, românul care fost voluntar în rândurile Forţelor Armate ale Ucrainei şi a murit eroic în 22 octombrie 2023 în Ucraina, a fost înmormântat, sâmbătă, la Arad.

UPDATE Spionajul ucrainean: Ruşii au fotografiat şi înregistrat toate reacţiile la ştirea falsă privind moartea lui Putin

Andrii Iusov, un reprezentant al Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, a sugerat că ruşii care au reacţionat pe reţelele de socializare la rapoartele false privind moartea preşedintelui rus Vladimir Putin vor fi pedepsiţi.

"Trebuie să înţelegem că aceasta este o poveste rusească, o campanie rusească. Bineînţeles, serviciile secrete au fotografiat, literalmente au făcut capturi de ecran la toate reacţiile publice, comentariile, like-urile - şi probabil că în curând cineva va veni după unii dintre cei care au pus emoticoane cu feţe zâmbitoare sub mesajele despre moartea lui Putin", a spus Andrii Iusov.

Iusov consideră că propagandiştii ruşi au participat, chiar dacă nu neapărat în mod direct, la răspândirea ideii morţii dictatorului rus.

Unele canale ruseşti anonime de pe Telegram au relatat că Putin ar fi murit în seara zilei de 26 octombrie.

UPDATE Rusia atacă masiv oraşul Nikopol

Trupele ruse au atacat oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk de şapte ori în cursul nopţii, a informat guvernatorul Serhii Lysak.

În urma atacului, un bărbat de 51 de ani a fost rănit şi spitalizat.

UPDATE Zelenski aprobă modificările recomandate de UE la legea privind minorităţile naţionale

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat legea actualizată privind minorităţile naţionale. Schimbarea legii a fost unul dintre cei şapte paşi recomandaţi de Comisia Europeană în iunie 2022 pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE Zelenski ia în considerare să organizeze alegeri la termen

Preşedintele Volodimir Zelenski ia în considerare organizarea de alegeri în primăvara anului 2024 aşa cum a fost programat.

„Nu închidem această pagină. Preşedintele Ucrainei ia în considerare şi cântăreşte diferitele argumente pro şi contra", a declarat ministrul de externe, Dmitro Kuleba.

UPDATE Moscova eşuează în destabilizarea Republicii Moldova

Rusia a cheltuit peste 55 de milioane de dolari în încercarea de a destabiliza Republica Moldova, a declarat Alexandru Musteaţă, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici