LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 763. Ucrainenii susţin că au respins un nou atac aerian al ruşilor / Ucraina primeşte mai mulţi bani de la FMI / Şeful FSB acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că se află în spatele atacului de la Moscova / Zelenski, un nou apel către Occident pentru accelerarea livrării de F-16 şi Patriot

Reprezentanţii armatei ucrainene susţin că au respins un nou atac aerian al ruşilor. Acesta a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. În ultima perioadă, atacurile ruşilor s-au intensificat fiind vizată şi capitala Kiev.

1277 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 763. Ucrainenii susţin că au respins un nou atac aerian al ruşilor / Ucraina primeşte mai mulţi bani de la FMI / Şeful FSB acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că se află în spatele atacului de la Moscova / Zelenski, un nou apel către Occident pentru accelerarea livrării de F-16 şi Patriot

Războiul din Ucraina, ziua 763. Ucrainenii susţin că au respins un nou atac aerian al ruşilor

UPDATE Budanov: Rusia ştia despre pregătirile pentru atacul terorist cel puţin din 15 februarie

Rusia era la curent cu pregătirile pentru un atac terorist pe teritoriul său cel puţin din 15 februarie, a declarat la 27 martie şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kyrylo Budanov, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit acestuia, Rusia ştia de unde vor veni atacatorii şi prin ce două ţări vor intra pe teritoriul rusesc.

,,Nu-i lăsaţi să vă spună poveşti că acest (atac) a apărut de nicăieri", a comentat şeful serviciilor de informaţii.

UPDATE Zelenski face un nou apel către Occident pentru accelerarea livrării de F-16 şi sisteme Patriot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel către aliaţii occidentali pentru a accelera livrarea avioanelor de luptă F-16 şi a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, după atacurile din Harkov, soldate cu morţi, anunţă AFP.

UPDATE Rusia ar fi folosit o nouă ,,bombă zburătoare" în atacul aerian mortal de la Harkov

Este posibil ca Rusia să fi folosit un nou tip de bombă teleghidată în loviturile aeriene mortale asupra oraşului Harkov astăzi, au declarat oficialii locali, potrivit Sky News

Atacul din nord-estul Ucrainei a ucis o persoană şi a rănit alte 19, printre care trei copii şi un bebeluş, au declarat oficialii.

UPDATE Importurile agricole din Ucraina fără taxe vamale, prelungite cu încă un an

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord pentru prelungirea importurilor agricole din Ucraina fără taxe vamale pentru încă un an.

Compromisul vine în condiţiile în care fermierii din UE au protestat împotriva importurilor de alimente din Ucraina, ţară devastată de război.

UPDATE Rusia, sceptică în privinţa autorului atacului de la Moscova. Zaharova: Greu de crezut ca atacul să fi fost comis de ISIS

UPDATE SBU a reţinut doi agenţi FSB

Serviciul de securitate ucrainean SBU a declarat miercuri că a reţinut doi agenţi ai agenţiei de informaţii a Rusiei, acuzaţi că au transmis locaţia unor obiective militare sensibile forţelor inamice, potrivit Kyiv Post.

,,Infractorii au încercat să identifice locaţiile trupelor ucrainene, iar apoi să trimită ocupanţilor coordonatele relevante pentru a ajusta atacurile aeriene", a precizat acesta.

UPDATE Ambasadorii UE convin asupra unui ,,nou compromis" pentru prelungirea acordului comercial cu Ucraina

Ambasadorii UE ,,au convenit asupra unui nou compromis" pentru prelungirea acordului comercial cu Ucraina, asigurând o ,,abordare echilibrată între sprijinul acordat Ucrainei şi protecţia pieţelor agricole ale UE", a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE la 27 martie, pe platforma X

UPDATE Polonia dublează sprijinul pentru Ucraina în cadrul iniţiativei Cehiei

Polonia a decis să îşi dubleze sprijinul în cadrul iniţiativei Cehiei de a achiziţiona muniţie pentru Ucraina, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, la 27 martie, la Riga, potrivit The Kyiv Independent. Oficialul nu a oferit o cifră specifică.

UPDATE Comisia parlamentară a Ucrainei respinge demobilizarea după 36 de luni de serviciu fără aprobarea comandamentului

Comisia parlamentară pentru Securitate Naţională şi Apărare a respins amendamentul privind demobilizarea după 36 de luni de serviciu fără aprobarea Comandamentului Comandamentului Suprem în Stat Major în noul proiect de lege privind mobilizarea, a declarat la 27 martie deputatul Oleksii Honcharenko.

Comisia pentru securitate naţională şi apărare a parlamentului ia în considerare, de asemenea, opţiunea demobilizării după 36 de luni, însă doar dacă 18 dintre acestea au fost petrecute pe front, potrivit deputatului, scrie The Kyiv Independent

UPDATE Mnistrul suedez de Externe: NATO trebuie să creeze mai multe ,,dificultăţi strategice" pentru Rusia

UPDATE Ministrul ungar de Externe: Trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar creşte ,,riscul unui război mondial"

UPDATE Peste 400.000 de ucraineni strămutaţi din cauza războiului trăiesc la Kiev

UPDATE Atac rusesc la Mykolaiv. Cel puţin opt persoane au fost rănite 

Cel puţin opt civili au fost răniţi după ce forţele ruseşti au lovit oraşul Mykolaiv pe 27 martie, au anunţat autorităţile regionale.

Primarul din Mykolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că potrivit informaţiilor preliminare, este posibil ca o rachetă balistică să fi lovit oraşul.

Mykolaiv este situat la mai puţin de 60 de kilometri de frontul de sud şi este atacat în mod regulat de forţele ruseşti.

UPDATE Un general britanic recunoaşte că armata engleză ,,nu ar putea lupta cu Rusia mai mult de câteva luni

Generalul britanic Rob Magowan a recunoscut, în cadrul unei reuniuni a unei comisii la 26 martie, că armata britanică ,,nu ar putea lupta (cu Rusia) mai mult de câteva luni, deoarece nu avem muniţia şi rezervele de echipament necesare", relatează The Kyiv Independent
 
Recunoaşterea izbitoare a fost cel mai recent avertisment al oficialilor din domeniul apărării şi al armatei britanice care avertizează că ţara nu este pregătită pentru un conflict armat. Oficiali din alte ţări NATO au repetat îngrijorări similare.  

UPDATE Ucraina va primi un împrumut pentru dezvoltare de 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială

Ucraina va primi un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la Banca Mondială în cadrul programului de împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL) "Growth Foundations Development Policy Loan" (DPL), a anunţat Ministerul ucrainean de Finanţe la 26 martie, scrie The Kyiv Independent.

Finanţarea în valoare totală de 1,5 miliarde de dolari, susţinută de garanţii din partea Japoniei şi a Marii Britanii, va fi acordată prin intermediul Fondului fiduciar al Băncii Mondiale (ADVANCE Ucraina). În total, Japonia va garanta 984 de milioane de dolari, iar Regatul Unit va garanta 516 milioane de dolari.

Ucraina va primi împrumutul până la sfârşitul lunii martie, se arată în comunicat.

UPDATE Ucraina primeşte mai mulţi bani de la FMI

UPATE Şeful FSB acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că se află în spatele atacului de la Moscova

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Şeful forţelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a declarat că ruşii au lansat peste noapte 13 drone Shahed, potrivit Sky News.

Zece drone au fost doborâte în regiunile Harkov, Sumî şi Kiev, a spus Oleshchuk.

„Unităţi de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc, echipamente de război electronic... au fost implicate în respingerea atacului aerian”, a explicat el.

Autorităţile ucrainene nu au anunţat încă dacă sunt victime şi pagube în urma atacului nocturn.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici