LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 322. Ruşii susţin că au cucerit oraşul Soledar / Polonia trimite tancuri Leopard în Ucraina. Armata ucraineană respinge în forţă atacurile ruşilor / Invadatorii suferă pierderi uriaşe / Rusia caută să-şi reîmprospăteze forţele / Canada va livra sistemul de apărare aeriană NASAMS Ucrainei

12373 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 322. Ruşii susţin că au cucerit oraşul Soledar / Polonia trimite tancuri Leopard în Ucraina. Armata ucraineană respinge în forţă atacurile ruşilor / Invadatorii suferă pierderi uriaşe / Rusia caută să-şi reîmprospăteze forţele / Canada va livra sistemul de apărare aeriană NASAMS Ucrainei

UPDATE 21:00 Mercenarii ruşi din Grupul Wagner afirmă că Soledar a fost „eliberat”

Şeful mercenarilor ruşi Wagner a declarat miercuri că forţele sale au „eliberat” complet oraşul minier Soledar din estul Ucrainei, ucigând aproximativ 500 de soldaţi ucraineni, potrivit Reuters.

Cu câteva minute înainte, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, luase în derâdere afirmaţiile anterioare ale Rusiei privind controlul unei părţi a oraşului şi a declarat că luptele continuă.

Marţi, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că forţele sale au controlat Soledar, dar a spus că luptele continuă în centrul oraşului. Miercuri, el nu a făcut nicio menţiune despre continuarea confruntărilor.

UPDATE 20:00 AIEA: Acordul privind zona de siguranţă pentru centrala nucleară Zaporojie devine tot mai dificil

Centrala din epoca sovietică, cea mai mare din Europa, a fost capturată de forţele ruseşti în martie, la scurt timp după invazia acestora în Ucraina. În ultimele luni, aceasta a fost în mod repetat sub atac, ridicând temerile privind un dezastru nuclear.

„Nu cred că (un acord) este imposibil, dar nu este o negociere uşoar㔄 a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu acordat televiziunii publice italiene RAI.

UPDATE 19:00 Valeri Gherasimov va coordona direct ofensiva rusă în Ucraina

"Şeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, a fost numit în funcţia de comandant al grupului comun de forţe armate implicate în operaţiunea militară specială", a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Decizia a fost luată în contextul "intensităţii sarcinilor" militare, care necesită "o coordonare mai strânsă între serviciile şi ramurile forţelor armate", subliniază Ministerul rus al Apărării.

Comandanţi adjuncţi ai operaţiunilor vor fi generalul Serghei Surovikin, comandantul Forţelor Aerospaţiale, generalul Oleg Saliukov, comandantul forţelor terestre, şi generalul-colonel Aleksei Kim, adjunct al şefului Statului Major.

UPDATE 17:30 Polonia anunţă că va trimite tancuri Leopard în Ucraina

Polonia va trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda în timpul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"O companie de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi predată/donată ca parte a construirii unei coaliţii internaţionale", a declarat Duda într-o declaraţie pe contul său oficial de Twitter. "Această decizie a fost deja luată în Polonia".

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat decizia.

"Astăzi pot spune un cuvânt foarte important pentru apărarea noastră, pentru statul nostru, pentru armata noastră, pentru apărarea comună a Ucrainei şi a întregii Europe - cuvântul <tancuri>", a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă, alături de omologii săi polonez şi lituanian.

UPDATE 17:15 Lupte grele la Soledar

Forţele ruseşti şi ucrainene au fost angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, un pas înainte în demersul Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donbas, ruşii părând să aibă avantajul, scrie Reuters.

Grupul de mercenari Wagner, care a condus asaltul, a afirmat marţi că a preluat controlul asupra micului oraş de exploatare a sării, deşi buzunare de rezistenţă ucraineană erau active în centru.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că unităţile aeropurtate au izolat Soledar dinspre nord şi sud.

Dar Ucraina a negat că oraşul, cu o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, a căzut.

UPDATE 16:00 Estonia cere Rusiei să reducă numărul diplomaţilor de la Tallinn

Numărul diplomaţilor ruşi va trebui redus la opt persoane, pentru a fi egal cu cel al funcţionarilor estoni din Moscova. În prezent, Rusia are 17 diplomaţi la Tallinn, conform datelor publice.

Urmas Reinsalu, ministrul eston de Externe, a declarat că decizia a fost luată ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina, argumentând că Ambasada Rusiei "nu se implică în avansarea relaţiilor bilaterale".

UPDATE 14:30 Statul Major General anunţă numărul soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina. Armata ucraineană continuă să distrugă armamentul invadatorilor 

UPDATE 14:00 Rusia vrea să-şi reîmprospăteze forţele: toţi potenţialii recruţi au interdicţie de a părăsi ţara

UPDATE 12:40 Ruşii bombardează regiunea Kherson, rănind cinci persoane

UPDATE 11:30 Armata ucraineană respinge atacurile Rusiei în apropierea a 13 localităţi 

UPDATE 10:30 Statul Major General spune că 1.500 de angajaţi ai centralei nucleare din Zaporizhzhia nu sunt lăsaţi înăuntru

 

UPDATE 9:00 Rusia raportează al doilea cel mai mare deficit bugetar din era post-sovietică - New York Times 

Rusia are un deficit bugetar de 47 de miliarde de dolari pentru 2022.
 
Marţi, guvernul rus a raportat al doilea cel mai mare deficit bugetar din era post-sovietică. New York Times a raportat, citând ministrul rus de Finanţe, că deficitul bugetar a ajuns la 3.300 de miliarde de ruble în 2022, adică 2,3% din economia rusă.
 
„Veniturile Rusiei au crescut cu 2.800 de miliarde de ruble în 2022, sau 40 de miliarde de dolari, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a acoperi cheltuielile în creştere rapidă, care au crescut vertiginos cu 6.400 de miliarde de ruble, sau 92 de miliarde de dolari”, au declarat oficialii.
 
Guvernul rus nu a publicat o defalcare detaliată a cheltuielilor sale în 2022, dar se presupune pe scară largă că cea mai mare parte a creşterii poate fi atribuită creşterii cheltuielilor militare pentru invazia Ucrainei.

 

UPDATE 7:40 Ruşii nu au capturat tot Soledar din regiunea Doneţk, în ciuda mai multor afirmaţii false ale Rusiei că oraşul a căzut în mâna lor

 

UPDATE 7:20 Atacuri în Kharkiv 

 

 

UPDATE 6:07 -  Forţele ruse nu au capturat toată zona Soledar din regiunea Doneţk în ciuda mai multor afirmaţii false ale Rusiei că oraşul a căzut

Mai multe surse ruse au susţinut că forţele Grupului Wagner au avansat în vestul Soledarului pe 10 ianuarie, subliniind o victorie rară după ce s-au confruntat cu o serie de înfrângeri umilitoare peste linia frontului. Cu toate acestea, finanţatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigozhin a respins aceste afirmaţii, remarcând că forţele Grupului Wagner luptă în continuare împotriva rezistenţei ucrainene concertate, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare.

UPDATE 1:20 - Guvernator: Trupele ruse atacă regiunea Harkov

Guvernatorul Oblastului Harkiv, Oleh Syniehubov, a raportat pe 10 ianuarie că trupele ruse au atacat Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, la doar aproximativ 30 de kilometri distanţă de graniţa cu Rusia, şi oblast, îndemnând locuitorii să rămână în adăposturi.

UPDATE 12:17 - Militanţii ruşi spun că Soledar a fost capturat, Ucraina nu confirmă

UPDATE 12:03 - Zelenski le anulează cetăţenia ucraineană a patru foşti politicieni afiliaţi Rusiei, printre care şi aliatul lui Putin, Medvedchuk

„Dacă parlamentarii aleg să slujească nu poporul Ucrainei, ci ucigaşii care au venit în Ucraina, acţiunile noastre vor fi adecvate”, a spus Volodymyr Zelensky, adăugând că decizia s-a bazat pe materiale adunate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

 

Ştirea iniţială - Canada va dona sistemul de apărare aeriană NASAMS Ucrainei 

„Donaţia  Canadei va ajuta Ucraina să-şi consolideze sistemele de apărare aeriană împotriva atacurilor aeriene distructive asupra site-urilor militare, a infrastructurii civile critice şi a centrelor de populaţie”, a declarat Departamentul Apărării Naţionale al ţării. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici