Lupte grele la Soledar, în Ucraina, în ciuda faptului că mercenarii Wagner pretind că deţin controlul

Forţele ruseşti şi ucrainene au fost angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, un pas înainte în demersul Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donbas, ruşii părând să aibă avantajul, scrie Reuters.

1424 afișări
Imaginea articolului Lupte grele la Soledar, în Ucraina, în ciuda faptului că mercenarii Wagner pretind că deţin controlul

Grupul de mercenari Wagner, care a condus asaltul, a afirmat marţi că a preluat controlul asupra micului oraş de exploatare a sării, deşi buzunare de rezistenţă ucraineană erau active în centru.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că unităţile aeropurtate au izolat Soledar dinspre nord şi sud.

Dar Ucraina a negat că oraşul, cu o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, a căzut.

"Lupte grele continuă în Soledar", a scris pe Telegram ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. "Inamicul şi-a înlocuit din nou unităţile după ce a suferit pierderi, a crescut numărul luptătorilor Wagner şi încearcă să străpungă apărarea forţelor noastre şi să cucerească în totalitate oraşul, dar nu are succes".

De asemenea, Kremlinul nu a vrut să revendice victoria şi a recunoscut că au existat numeroase victime. "Să nu ne grăbim, să aşteptăm declaraţiile oficiale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent situaţia din Soledar.

În condiţiile în care războiul se află acum în cea de-a 11-a lună, comandanţii ruşi au vizat Soledar ca platformă pentru a ataca oraşul Bakhmut din apropiere, care a rezistat luni de zile atacului rusesc şi care este un nod pentru liniile de aprovizionare din estul Ucrainei.

O victorie în Soledar ar avea o valoare simbolică, militară şi comercială pentru Moscova, după eşecurile de pe câmpul de luptă din ultimele luni.

Ministrul adjunct ucrainean al apărării Hanna Maliar declarase marţi seara că ruşii au suferit pierderi grele. "Împrejurimile poziţiilor noastre sunt pur şi simplu presărate cu cadavrele luptătorilor inamici morţi. Luptătorii noştri se apără cu curaj", a declarat ea.

Peskov a recunoscut costul operaţiunii în vieţi de soldaţi: "Deşi succesele tactice sunt de asemenea foarte importante, ele au un preţ ridicat, cu preţul eroismului fantastic al luptătorilor noştri".

Şi preşedintele Vladimir Putin a declarat că situaţia din zonele din Ucraina pe care Rusia le-a revendicat este "dificilă pe alocuri", dar nu a menţionat luptele pentru Soledar. În cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, el a declarat că Rusia dispune de resursele necesare pentru a îmbunătăţi viaţa în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova a pretins unilateral că le-a anexat în septembrie.

Şeful miliţiei private Wagner, Yevgeny Prigozhin, aliat al lui Putin, declarase marţi seara târziu că unităţile Wagner au preluat controlul asupra "întregului teritoriu" din Soledar, deşi luptele continuau în centrul oraşului.

Agenţia rusă de ştiri de stat RIA a declarat că Wagner a preluat controlul asupra minelor de sare din Soledar, iar o fotografie postată pe canalul Telegram al lui Wagner părea să îl arate pe Prigozhin şi pe luptătorii săi în interiorul unei mine.

Soledar ar fi cel mai substanţial câştig al Rusiei din august, după o serie de retrageri în a doua jumătate a anului 2022.

Analistul american Michael Kofman a declarat că victoria în Soledar va avea un preţ ridicat pentru Rusia. Dar el a adăugat pe Twitter că bătălia ar putea, de asemenea, să afecteze planurile ofensive ale Ucrainei şi să sporească presiunea asupra Bakhmut.

În altă parte, şeful administraţiei militare din Herson, în sudul Ucrainei, a declarat că forţele ruse continuă să bombardeze capitala provinciei, pe care au părăsit-o în noiembrie.

În ultimele 24 de ore, aproximativ 40 de elemente de infrastructură au fost distruse, împreună cu numeroase case. Spitalul de copii a fost bombardat din nou peste noapte, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici