REACŢII internaţionale la rezultatul REFERENDUMULUI din Crimeea: Washingtonul "respinge" referendumul. Hague: Referendumul este o farsă. Fabius: Este ilegal

Statele Unite "resping" referendumul care s-a desfăşurat duminică în Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin "contrar Constituţiei ucrainene", organizat "sub ameninţări cu violenţe" din partea Rusiei, afirmă Casa Albă, relatează AFP.

1765 afișări
Imaginea articolului REACŢII internaţionale la rezultatul REFERENDUMULUI din Crimeea: Washingtonul "respinge" referendumul. Hague: Referendumul este o farsă. Fabius: Este ilegal

REACŢII internaţionale la rezultatul REFERENDUMULUI din Crimeea: Casa Albă - Washingtonul "respinge" referendumul (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Respingem «referendumul» care a avut loc astăzi (duminică)", a anunţat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american, într-un comunicat.

"Acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare", a adăugat el. "Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut această stare de fapt ieri (sâmbătă), într-o rezoluţie căreia numai Rusia i s-a opus", a subliniar Carney.

"Îndemnăm toţi membri comunităţii internaţionale să continue să condamne acest tip de acţiuni şi să adopte măsuri concrete pentru a impune costuri" Rusiei, a adăugat Casa Albă.

"Această intervenţie militară şi încălcarea dreptului internaţional vor avea un preţ tot mai mare pentru Rusia, nu doar din cauza măsurilor impuse de către Statele Unite şi aliaţii lor, ci şi ca rezultat direct al propriilor acţiuni destabilizatoare ale Rusiei", se arată în continuare în text.

Locuitorii din Crimeea au plebiscitat duminică alipirea peninsulei la Rusia cu 93% din voturile exprimate, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, difuzat de către autorităţile separatiste.

Referendumul, prezentat ca un exerciţiu de democraţie populară de către autorităţile separatiste şi de către Moscova, s-a desfăşurat în prezenţa a mii de militari ruşi care deţin controlul asupra regiunii, de două săptămâni, împreună cu miliţii separatiste.

"Nicio decizie cu privire la viitorul Ucrainei nu ar trebui să fie luată fără Guvernul ucrainean", apreciază Casa Albă.

"În plus, acest vot nu era necesar. Guvernul ucrainean şi-a anunţat în mod clar voinţa de a discuta despre o autonomie sporită pentru Crimeea, iar alegerile prezidenţiale prevăzute la 25 mai oferă o oportunitate tuturor ucrainenilor să-şi facă auzită vocea cu privire la viitorul ţării lor", mai afirmă Casa Albă.

Băsescu: România nu va recunoaşte rezultatele referendumului din Crimeea

Preşedintele Traian Băsescu anunţă că România "consideră ilegal referendumul în curs de desfăşurare în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia", potrivit unui comunicat remis duminică seară de Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 22:00 Referendumul din Crimeea este o "farsă", apreciază William Hague

Marea Britanie a condamnat duminică referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, calificându-l o "farsă", şi refuză să recunoască rezultatul său, relatează AFP.

Secretarul Foreign Office, William Hague, a apreciat, într-o intervenţie avută cu o zi înaine de o reuniune a miniştrilor de Externe din UE, că referendumul reprezintă o încălcare a Constituţiei ucrainene.

"Nimic din modul de desfăşurare a referendumului nu ne poate convinge că este vorba despre un exerciţiu legitim", a spus el, potrivit unui comunicat al Foreign Office.

"Este o farsă a practicii democratice", a subliniat Hague.

"Regatul Unit nu recunoaşte nici referendumul, nici rezultatul său, aşa cum a făcut-o majoritatea comunităţii internaţionale", a adăugat el.

Ministrul britanic de Externe i-a îndemnat pe colegii săi din UE să sprijine măsuri care să transmită "un semnal puternic Rusiei şi să-i spună că această sfidare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea consecinţe economice şi politice".

Referendumul din Crimeea este "ilegal", apreciază Laurent Fabius

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că referendumul în favorea alipirii la Rusia care a avut loc duminică în Crimeea este "ilegal" şi a îndemnat Moscova să "evite o escaladare inutilă şi periculoasă în Ucraina", relatează AFP.

"Referendumul care a avut loc astăzi (duminică) în Crimeea este ilegal şi contravine Constituţiei ucrainene", a declarat Fabius.

"Faptul că s-a defăşurat sub ameninţarea forţelor ruse de ocupaţie îl face şi mai nelegitim", a adăugat el.

"Franţa îndeamnă Federaţia Rusă să ia imediat măsuri care să permită evitarea unei escaladări inutile şi periculoase în Ucraina", a continuat Fabius.

Moscova trebuie să "recunoască şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

Federica Mogherini: Toate canalele diplomatice rămân deschise pentru soluţionarea crizei ucrainene

Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, şi-a exprimat duminică seara îngrijorarea profundă faţă de refendumul din Crimeea, subliniind totodată că "toate canalele diplomatice rămân deschise" pentru soluţionarea crizei ucrainene, relatează AFP.

Într-un comunicat, Mogherini a subliniat că Italia, la fel ca partenerii săi din UE, "consideră ilegitim" acest referendum şi a susţinut rezoluţia Consiliului de Securitate ONU.

"Există încă loc pentru a pune capăt crizei. Toate canalele diplomatice rămân deschise", cu condiţia ca "Rusia să nu anexeze Crimeea", a adăugat şefa diplomaţiei italiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici