Rebelii extremişti plănuiesc crearea unui stat islamic în Libia

Jihadişti din rândul rebelilor libieni au dezvăluit săptămâna trecută, pe Internet, planuri de subminare a viitorului Guvern şi de creare a unui stat islamic, potrivit serviciilor americane de informaţii, relatează The Washington Times, în ediţia electronică.

420 afișări
Imaginea articolului Rebelii extremişti plănuiesc crearea unui stat islamic în Libia

Rebelii extremişti plănuiesc crearea unui stat islamic în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali americani au declarat că agenţiile de spionaj sporesc monitorizarea elementelor islamiste din rândul rebelilor libieni. Un raport guvernamental afirma marţi că extremiştii au fost observaţi în timp ce făceau strategii pe forumuri de pe Internet despre cum să creeze un stat islamist în Libia după înlăturarea regimului condus de colonelul Muammar Kadhafi.

"Câţiva participanţi de pe forumuri au sugerat că, după o perioadă de tranziţie, lupta ar trebui să se întoarcă împotriva rebelilor laici şi a membrilor Consiliului Naţional de Tranziţie", preciza raportul declasificat.

Raportul menţiona că puterea şi influenţa jihadiştilor în teren "sunt incerte în acest moment". Totuşi, potrivit textului, planurile jihadiştilor coincid cu apariţia lui Abu Abdallah al-Sadiq, un fost lider al Grupului Islamic de Luptă Libian (LIFG), care are legături cu al-Qaida, iar în prezent este membru al conducerii rebelilor. El este cunoscut în prezent ca Abdel Hakim al-Khulidi Belhaj şi i-a condus pe rebelii care au preluat controlul asupra complexului lui Kadhafi din Tripoli.

Un oficial american a declarat că există preocupări că unii membri ai LIFG sunt în continuare loiali reţelei al-Qaida.

"Unii membri ai LIFG au avut în trecut legături cu al-Qaida în Sudan, Afganistan sau Pakistan, alţii au renunţat complet la legăturile cu al-Qaida", a afirmat oficialul.

"Se pare - din declaraţiile lor şi din sprijinul pentru democratizarea Libiei - că această grupare a LIFG nu sprijină al-Qaida. Vom urmări pentru a vedea dacă este adevărat sau doar de faţadă", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici