Recep Tayyip Erdogan acuză parlamentarii de opoziţie şi presa că susţin terorismul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat parlamentarii de opoziţie şi organizaţiile media de trădare pentru că sunt "partenerii teroriştilor" implicaţi în uciderea procurorului Mehmet Selim Kiraz săptămâna trecută, relatează agenţia Dogan, în pagina electronică.

132 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan acuză parlamentarii de opoziţie şi presa că susţin terorismul

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Spun deschis: cel care nu poate numi un terorist terorist este partener al teroristului. Cel care nu poate califica acest incident drept un act terorist este un susţinător al terorismului. Unii parlamentari din CHP (Partidul Popular Republican) şi HDP (Partidul Popular Democrat), care nu numesc un terorist terorist, acuză personalul de securitate de teroare la nivel de stat", a declarat Erdogan miercuri în faţa unui grup de lideri locali.

"Vedem că unii reprezentanţi ai camerelor profesionale şi au unor organizaţii neguvernamentale acţionează în acelaşi fel. Nu contează dacă este un preşedinte de partid sau un parlamentar. Niciun titlu nu poate ascunde dacă el sau ea este un susţinător al terorismului. La fel ca teroriştii care l-au ucis pe procurorul nostru, cei care îi susţin sunt, de asemenea, terorişti", a declarat el.

Kiraz a fost ucis la 31 martie după opt ore de asediu care a început după ce Safak Yayla şi Bahtiyar Dogruyol, doi membri ai Frontului Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C), scos în afara legii, l-au luat ostatic, cerând ca poliţia ce l-a ucis pe tânărul în vârstă de 15 ani Berkin Elvan în timpul protestelor din 2013 din Gezi să se denunţe public.

Poliţia a luat cu asalt biroul lui Kiraz, în pofida unei aparente înţelegeri pe această temă, în timp ce un raport medical a arătat că procurorul a fost lovit de zece gloanţe, sugerând că a fost împuşcat atât de poliţie, cât şi de militanţi.

Criticând şi condamnând puternic unele instituţii de presă fără să le numească pentru că au difuzat o fotografie a procurorului în timp ce militanţii îi aţinteau arma la tâmplă, Erdogan a declarat: "Nu vezi aşa ceva în ţările occidentale care sunt considerate un leagăn al democraţiei, drepturilor şi libertăţilor. În aceste ţări, presa care se transformă în instrument de propagandă a terorismului şi teroriştii sunt închişi".

Preşedintele a declarat că Turcia ar trebui să implementeze "standarde occidentale" similare.

"Spun că unele organizaţii media au acoperit acest incident prin încălcarea sensibilităţii, a legilor, a umanităţii şi moralităţii. Condamn cu putere aceste organizaţii media care le stau alături teroriştilor şi nu victimei", a declarat Erdogan.

Kiraz a demonstrat progrese în clarificarea circumstanţelor în care a murit Elvan în timpul protestelor din 2013, a declarat Erdogan. "este clar că uciderea procurorului nostru nu va ajuta la clarificarea incidentului. Scopul acestui act este de a menţine întunericul pentru ca organizaţiile teroriste să îl poată folosi ca instrument de propagandă", a adăugat el.

Erdogan a susţinut însă în mod constant că Elvan este terorist când acesta a fost împuşcat de poliţie. În urma incidentului, tânărul a stat în comă 269 de zile şi a decedat la 11 martie 2014. Erdogan a cerut mulţimii să o huiduiască pe mama lui Elvan în timpul unui miting electoral anul trecut.

Argumentând că organizaţiile media au încercat să descrie militanţii drept hipioţi, preşedintele a criticat şi presa străină pentru că s-a concentrat în mod constant pe problema jurnaliştilor încarceraţi.

"Sunt astfel de terorişti", a declarat Erdogan, povestind una dintre întâlnirile sale recente cu organizaţiile străine. "Au venit şi au cerut eliberarea jurnaliştilor încarceraţi. I-am întrebat: Îi cunoaşteţi pe aceşti membri ai presei despre care vorbiţi? Sunt ucigaşii unor poliţişti, ucigaşii unor paznici. Sunt hoţi. Sunt cei care se plimbă cu legitimaţii de presă false", a afirmat el.

Preşedintele a vorbit, de asemenea, despre necesitatea adoptării unui sistem prezidenţial pentru Turcia, pentru continuarea dezvoltării. "Circa 52 la sută din societate vrea o nouă Constituţie şi un sistem prezidenţial", a declarat el, argumentând că Turcia a pierdut aproape 40 de ani din cauza guvernelor de coaliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici