Recep Tayyip Erdogan i-a denunţat pe semnatarii unei scrisori antiguvernamentale

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a denunţat vineri pe semnatarii unei scrisori deschise, publicată în cotidianul britanic The Times, prin care este criticat şeful Guvernului turc.

160 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan i-a denunţat pe semnatarii unei scrisori antiguvernamentale

Recep Tayyip Erdogan i-a denunţat pe semnatarii unei scrisori antiguvernamentale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A trata Guvernul nostru ca fiind «dictatorial» nu relevă decât impertinenţa, la cel mai înalt nivel", a declarat premierul în Istanbul.

Erdogan consideră că personalităţile care au semnat această scrisoare sunt "insolenţi" şi aparţin unui tip de persoane "care închiriază stiloul lor".

El a adăugat că Guvernul său va iniţia un "demers judiciar" contra publicaţiei The Times, acuzată de "lipsă de etică" şi "închiriere pentru bani a paginilor sale".

Acest ziar a publicat joi, pe o pagină întreagă, o scrisoare deschisă adresată lui Erdogan. Treizeci de semantari, inclusiv pianistul turc Fazil Say, actorul american Sean Penn, regizorul David Lynch, actriţa Susan Sarandon şi istoricul britanic David Starkey, denunţă reacţia "brutală" a autorităţilor faţă de mişcarea antiguvernamentală din iunie.

"Noi (...) scriem aceast mesaj pentru a condamna represiunea violentă a forţelor voastre de poliţie în timpul manifestaţiilor paşnice", au declarat semnatarii în scrisoare.

În afară de intervenţia poliţiei, cei 30 de artişti celebri în întreaga lume menţionează situaţia presei din ţară, unde "mulţi jurnalişti lâncezesc în închisori ca în China sau în Iran".

De asemenea, semnatarii au comparat manifestaţiile din iunie ale susţinătorilor lui Erdogan, care conduce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), organizate drept răspuns la proteste, cu mitingurile din Germania nazistă a lui Adolf Hitler, numind puterea lui Erdogan drept "dictatorială".

Revolta împotriva regimului turc, acuzat de autoritarism şi derivă islamistă, s-a soldat până în prezent cu cinci morţi şi aproximtiv 8.000 de răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici