Recep Tayyip Erdogan: Turcia "nu poate rămâne la distanţă" de lupta împotriva grupării Stat Islamic

Turcia nu poate rămâne în afara coaliţiei internaţionale care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), a declarat duminică preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară va hotărî săptămâna viitoare natura implicării sale.

320 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan: Turcia "nu poate rămâne la distanţă" de lupta împotriva grupării Stat Islamic

Recep Tayyip Erdogan: Turcia "nu poate rămâne la distanţă" de lupta împotriva grupării Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De mai multe luni, poziţia prudentă a Turciei faţă de SI dezamăgea Occidentul, dar recenta călătorie a lui Tayyip Erdogan în Statele Unite pare să fi schimbat situaţia.

"Vom purta în cursul acestei săptămâni discuţii cu autorităţile responsabile. Vom fi acolo unde trebuie să fim. Nu putem să rămânem în afara" coaliţiei internaţionale care luptă împotriva SI, a spus Erdogan într-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial, la Istanbul.

El a adăugat că o intervenţie terestră ar putea fi necesară.

Premierul Ahmed Davutoglu a precizat duminică faptul că Guvernul turc va depune luni un proiect de mandat pentru autorizarea unei intervenţii a forţelor armate ale Turciei în Irak şi Siria. Proiectul ar urma să fie dezbătut joi în Parlament.

Potrivit lui Tayyip Erdogan, situaţia din regiune nu poate fi soluţionată doar prin desfăşurarea de acţiuni militare împotriva jihadiştilor din cadrul SI, ci mai degrabă prin găsirea unor soluţii pentru problemele politice din Siria şi Irak.

"Trimiterea de bombe nu poate fi decât o soluţie temporară", a subliniat el.

Ankara a subliniat slaba sa implicare în lupta împotriva SI prin necesitatea de a proteja viaţa celor 46 de cetăţeni turci răpiţi în iunie de jihadişti la Mosul (Irak).

Aceşti ostatici au fost eliberaţi în urmă cu opt zile, accelerând astfel ceea ce Tayyip Erdogan a recunoscut că este o schimbare majoră a politicii turce.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici