Rusia încearcă să implice Laosul în războiul său împotriva Ucrainei sub pretextul cooperării umanitare, a afirmat serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) pe 5 iulie.
Potrivit agenției, Moscova organizează desfășurarea unei unități combinate de ingineri militari din Forțele Armate Populare din Laos în regiunea Kursk din Rusia, pretins pentru a ajuta la operațiunile de deminare.
Cel puțin patru civili au fost uciși și alți 37 răniți în atacurile rusești din Ucraina în ultimele 24 de ore, au raportat autoritățile regionale pe 5 iulie.
Rusia a lansat 322 de drone peste noapte, inclusiv drone de atac de tip Shahed proiectate de Iran, potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană a interceptat 292 de drone, în timp ce alte 135 au dispărut de pe radare, probabil folosite ca momeală pentru a copleși sistemele ucrainene.
Atacul a fost respins cu ajutorul aviației, războiului electronic, echipelor mobile de foc și sistemelor de apărare aeriană.
Ucraina a anunţat sâmbătă că a atacat o bază aeriană rusă din regiunea Voronej, în timp ce Rusia a lansat peste 300 de drone asupra teritoriului ucrainean, într-un nou val de atacuri aeriene.
Potrivit Statului Major General al armatei ucrainene citat de publicaţia Associated Press, forţele Kievului au lovit baza Borisoglebsk, considerată un punct-cheie pentru avioanele de luptă ruseşti Su-34, Su-35S şi Su-30SM. Atacul ar fi vizat un depozit cu bombe planante, o aeronavă de antrenament şi, posibil, alte echipamente.
Poziția oficială de neutralitate a Chinei în războiul din Ucraina este tot mai contestată, după ce ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-ar fi transmis în privat șefei diplomației europene, Kaja Kallas, că Beijingul nu poate accepta o înfrângere a Rusiei, scrie CNN, citând un oficial european prezent la discuții.
Rusia a pierdut 1.025.260 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 5 iulie. Numărul include 1.050 de victime suferite de forțele ruse în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10.990 de tancuri, 22.953 de vehicule blindate de luptă, 54.148 de vehicule și rezervoare de combustibil, 29.921 de sisteme de artilerie, 1.428 de sisteme de lansare multiplă a rachetelor, 1.191 de sisteme de apărare aeriană, 420 de avioane, 340 de elicoptere, 43.609 drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că Ucraina ar avea nevoie de rachete Patriot pentru apărarea sa, după ce a vorbit vineri cu preşedintele Volodimir Zelenski, şi şi-a exprimat frustrarea cu privire la eşecul preşedintelui rus Vladimir Putin de a pune capăt luptelor.
Trump a declarat reporterilor la bordul Air Force One că a avut o convorbire bună cu Zelenski, repetând că a fost „foarte nemulţumit” de convorbirea sa cu Putin cu o zi mai devreme, dat fiind refuzul liderului rus de a lucra la o încetare a focului, scrie Reuters.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a solicitat Statelor Unite, pe 4 iulie, să dea dovadă de „flexibilitate” în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, după ce Washingtonul a suspendat în mod neașteptat unele livrări de arme, invocând îngrijorări legate de diminuarea stocurilor interne.
Decizia Pentagonului de a suspenda transferurile de muniție de artilerie și sisteme de apărare aeriană coincide cu o escaladare semnificativă a atacurilor rusești asupra orașelor ucrainene, expunând vulnerabilități critice ale capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei, în contextul în care finanțarea actuală din partea SUA se apropie de expirare în această vară.
„SUA trebuie să se asigure că stocurile sunt la nivelul de care avem nevoie, deoarece acestea sunt cruciale pentru apărarea noastră colectivă”, a declarat Rutte reporterilor pe 4 iulie. „În același timp, desigur, sperăm să existe flexibilitate, trebuie să ne asigurăm că Ucraina poate merge mai departe.”
O nouă reuniune a coaliției internaționale pentru sprijinirea Ucrainei va avea loc pe 10 iulie în Regatul Unit, conform unui raport publicat de Politico pe 4 iulie.
Întâlnirea va fi condusă de premierul britanic Keir Starmer și de președintele francez Emmanuel Macron, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți lideri internaționali vor participa online.
În centrul discuțiilor se va afla continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, presiunea crescută asupra Rusiei și pașii următori în vederea unui potențial acord de pace. „Pe agendă se află menținerea capacității de luptă a Ucrainei, creșterea presiunii asupra Rusiei și continuarea lucrărilor privind pașii următori”, a declarat un oficial francez pentru Politico, citat de The Kyiv Independent.
Autorităţile ruse susţin că sistemele de apărare aeriană au doborât zeci de drone lansate de Ucraina, două dintre ele fiind interceptate în apropierea oraşului Sankt Petersburg.
Conform Reuters, sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au doborât zeci de drone ucrainene în mai multe regiuni ale ţării, a anunţat sâmbătă dimineaţă guvernatorul regiunii Leningrad, Alexander Drozdenko.
Potrivit acestuia, două drone au fost neutralizate în districte diferite, la sud de Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia.
Oficialii ruşi nu au oferit detalii suplimentare despre pagube materiale sau victime.