Regele Arabiei Saudite propunea implantarea de cipuri deţinuţilor de la Guantanamo

Regele Abdullah al Arabiei Saudite propunea în 2009 ca deţinuţilor de la Guantanamo Bay să le fie implantate cipuri electronice pentru a putea fi localizaţi, informează Der Spiegel, citând documente diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks.

134 afișări
Imaginea articolului Regele Arabiei Saudite propunea implantarea de cipuri deţinuţilor de la Guantanamo

Regele Arabiei Saudite propunea implantarea de cipuri deţinuţilor de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe 15 martie 2009, regele Abdullah bin Abdul Aziz al Arabiei Saudite a discutat timp de 90 de minute cu John Brennan, consilierul prezidenţial american pentru combaterea terorismului.

În cursul întrevederii s-a discutat despre situaţia din Orientul Mijlociu, în special despre problemele din Irak şi Iran, conform unui mesaj diplomatic secret al ambasadei americane din Riyad. De asemenea, s-a discutat şi despre situaţia de la penitenciarul militar din baza de la Guantanamo, unde sunt deţinuţi numeroşi cetăţeni saudiţi.

Regele Abdullah era preocupat de modalităţile pentru monitorizarea acestora, în condiţiile în care Administraţia Barack Obama promisese închiderea penitenciarului de la Guantanamo.

Regele Abdullah a avut o idee originală, cea de implantare a unor cipuri electronice suspecţilor pentru a-i putea supraveghea.

"Aşa se face în cazul cailor şi şoimilor", a spus regele saudit. Brennan a replicat: "Caii nu au avocaţi buni".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici