Regina Marii Britanii vorbeşte despre necesitatea ca Europa să rămână unită

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a vorbit despre necesitatea unităţii în Europa, într-un discurs susţinut în faţa liderilor germani şi britanici, relatează BBC News Online.

985 afișări
Imaginea articolului Regina Marii Britanii vorbeşte despre necesitatea ca Europa să rămână unită

Regina Marii Britanii vorbeşte despre necesitatea ca Europa să rămână unită (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Aflată la un dineu oficial la Berlin, în cadrul unei vizite de patru zile în Germania, regina a declarat că "divizarea în Europa este periculoasă". Ea şi-a susţinut discursul în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a premierului britanic David Cameron, care vrea reformarea apartenenţei Marii Britanii la UE. Buckingham Palace a subliniat că aceste comentarii nu se referă la scopurile lui Cameron.

Merkel şi Cameron s-au întâlnit anterior pentru a discuta înaintea summitului UE de la Bruxelles.

"În viaţa noastră am văzut partea cea mai rea dar şi pe cea mai bună a continentului nostru", a declarat regina la dineul de la Bellevue Palace, reşedinţa oficială a preşedintelui german Joachim Gauck. "Am asistat la cât de repede se pot schimba lucrurile în bine", a adăugat ea.

"Dar ştim că trebuie să muncim din greu pentru a menţine beneficiile lumii postbelice. Ştim că diviziunea Europei este periculoasă şi trebuie să ne ferim de ea în Vest, ca şi în Estul continentului nostru. Acesta rămâne un efort comun", a continuat ea.

Ulterior, un consilier de la Buckingham Palace a declarat: "Nu s-a referit la UE. Regina este apolitică. Nu ar face niciodată remarci politice". El a precizat că regina s-a referit la riscurile unor diferenţe şi mai mari care ar diviza continentul.

Gauck a declarat că UE are nevoie de Marea Britanie şi că va susţine un "dialog constructiv" pe tema reformelor pe care le vrea Cameron. El a precizat, de asemenea, că UE se confruntă cu "provocări majore" şi că "o Uniune Europeană eficientă" se "bazează pe o fundaţie stabilă de valori împărtăşite".

"Un dialog constructiv pe tema reformelor pe care le vrea Marea Britanie este, prin urmare, esenţial", a adăugat el.

"Ca un bun partener, Germania va susţine acest dialog. Marea Britanie este parte a Europei. Uniunea Europeană are nevoie de Marea Britanie. O Europă unită, o Uniunea Europeană puternică, reprezintă stabilitate, pace şi libertate pentru noi toţi", a continuat preşedintele german.

Cameron a declarat că vrea reformarea UE înainte de organizarea unui referendum privind apartenenţa Marii Britanii în 2017.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici