Reglări de conturi la Marsilia: O deputată cere intervenţia armatei

Un val de regări de conturi la Marsilia (sud-est) a determinat o aleasă din cel de al doilea cel mai important oraş din Franţa să solicite joi intervenţia armatei în vederea restabilirii ordinii.

398 afișări
Imaginea articolului Reglări de conturi la Marsilia: O deputată cere intervenţia armatei

Reglări de conturi la Marsilia: O deputată cere intervenţia armatei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul, care a exclus categoric această opţiune, urmează să se întrunească într-o şedinţă la 6 septembrie, cu scopul să elaboreze un "program de acţiune pentru aglomeraţia urbană de la Marsilia".

Premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat această şedinţă joi, la o zi după înregistrarea celei de a nouăsprezecea reglări de conturi de la începutul anului, în regiunea Marsiliei, al doilea cel mai important oraş din ţară.

Un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost ucis cu o rafală de Kalaşnikov miercuri seara, ridicând la 14 numărul persoanelor ucise în oraş în cursul acestor reglări de conturi, pe fondul traficului de droguri, de la începutul anului, şi la 19 numărul persoanelor ucise în regiune în această perioadă.

O deputată socialistă, Samia Ghali, primar al unui arondisment din Marsilia, a solicitat intervenţia armatei pentru a face "faţă angrenajelor de război utilizate de către reţelele" de crimă organizată şi traficanţii de droguri.

"Nu serveşte la nimic să trimiţi o maşină a poliţei pentru a opri dealerii. Când zece dintre ei sunt arestaţi, alţi zece preiau ştafeta. Este ca şi cum ai combate un muşuroi", a subliniat ea.

"Iese din discuţie ca armata să răspundă acestor drame şi crime. Nu există inamic intern", i-a răspuns ministrul de Interne Manuel Valls.

Ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian a confirmat că o participare a armatei "nu este în nici un caz luată în calcul".

Valls a îndemnat la "un răspuns global, în profunzime şi deosebit de putenic" împotriva infracţionalităţii. "Acest oraş, al doilea (cel mai important) oraş al Franţei, are nevoie de susţinerea şi protecţia statului", a declarat el.

Primarul Marsiliei în ultimii 17 ani, Jean-Claude Gaudin, un senator de dreapta, a apreciat că oraşul are "nevoie de întăriri de poliţie" şi nu "de un apel la război civil".

"Să moblizezi armata în faţa unui banditism nu este în niciun caz o soluţie. Populaţia acestor oraşe va percepe acest lucru ca pe un veritabil apel la război civil!", a subliniat Gaudin, în vârstă de 72 de ani.

Armata nu a intervenit niciodată în istoria recentă în Franţa pentru menţinerea ordinii în cartierele care se confruntă cu probleme, nici în mai 1968 şi nici în timpul revoltelor urbane din noiembrie 2005.

Tânărul ucis miercuri seara, Walid Marzouki, a fost suspectat în special în cazuri legate de traficul de droguri. El a fost ciuruit de gloanţe pe când circula la bordul unui autoturism condus de către o tânără, care a supravieţuit miraculos, potrivit Procurorului Republicii Jacques Dallest.

Sâmbătă seara, un bărbat în vârstă de 25 de ani, care tocmai ieşise de la închisoare, a decedat la spital după ce a fost grav rănit prin împuşcare.

Situaţia nu este nouă. De trei ani, vizite ale unor miniştri de Interne s-au succedat fără să ofere o soluţie împotriva creşterii infracţionalităţii în cartierele populare ale acestui mare port mediteranean, care se confruntă cu un şomaj endemic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici