Relaţia franco-germană nu trebuie să fie "un director" pentru Europa, susţine Francois Hollande

Preşedintele francez Francois Hollande a apreciat că relaţia franco-germană nu trebuie să fie "un director" care să decidă pentru Europa, într-un interviu acordat ediţiei de sâmbătă a jurnalului L'Union.

186 afișări
Imaginea articolului Relaţia franco-germană nu trebuie să fie "un director" pentru Europa, susţine Francois Hollande

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu trebuie să ne concepem relaţia ca pe un director prin care doar Franţa şi Germania să decidă singure pentru Europa", a declarat preşedintele Hollande.

"Împreună cu (Angela) Merkel avem o datorie de a permite ca uniunea propriilor noastre interese să poată fi o forţă pentru întreaga Europă. Aşa că m-am asigurat, iar Angela Merkel împărtăşeşte pe deplin această abordare, că putem implica şi alte state în abordarea noastră", a afirmat Hollande, înainte de întâlnirea sa la Reims cu cancelarul german.

"Uneori, anumite ţări s-au simţit excluse sau obligate să accepte un compromis care fusese deja elaborat de ţările noastre. Desigur, nimic nu este posibil dacă Franţa şi Germania nu sunt împreună, însă trebuie să permitem de asemenea ca în fiecare etapă, Europa să fie mai puternică", a continuat acesta.

"Nu am nimic de reclamat «cuplului» (Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, n.r.) care m-a precedat, a avut nevoie de ceva timp să-şi găsească echilibrul. Fiecare cu temperamentul şi metoda sa", a mai apreciat preşedintele francez.

"Obiectivul nostru astăzi este să găsim o ieşire durabilă a zonei euro din criza care o apasă, să avem o perspectivă comună de aprofundare a uniunii noastre şi să construim o relaţie franco-germană solidă şi respectuoasă", a precizat Hollande.

"Echilibrul şi stabilitatea sunt sursa prieteniei franco-germane", a subliniat acesta.

Angela Merkel şi Francois Hollande sunt aşteptaţi duminică la Reims (estul Franţei) pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare a împăcării franco-germane pecetluită la 8 iulie 1962 în catedrală de către generalul de Gaulle şi cancelarul german Konrad Adenauer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici