REPORTAJ: Bastionul naţionalist ucrainean Liov nu are încredere în Ianukovici

Liovul, un bastion naţionalist situat în vestul Ucrainei, îşi exprimă neîncrederea în preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, în pofida faptului că acesta a anunţat alegeri anticipate, relatează AFP într-un reportaj.

520 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Bastionul naţionalist ucrainean Liov nu are încredere în Ianukovici

REPORTAJ: Bastionul naţionalist ucrainean Liov nu are încredere în Ianukovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu cred un cuvânt din ceea ce spune Ianukovici", declară Ivan, în vârstă de 42 de ani.

"Este necesar să ne ajutăm camarazii de la Kiev", adaugă el, înainte să urce la bordul unui autobuz care pleacă spre capitală. Ivan a făcut această declaraţie înainte de semnarea acordului, în vederea ieşirii din criză, de către preşedintele Ianukovici şi opoziţie, un document care conţine concesii importante din partea puterii.

Câteva sute de manifestanţi de la Liov, ca Ivan, au plecat în ultimele zile către Kiev, situat la o distanţă de aproximativ 550 de kilometri. Maidanul, Piaţa Independenţei, este ocupat în continuare de către manifestanţi - la o zi după baia de sânge în care au fost ucise aproape 80 de persoane -, în pofida concesiilor pe care puterea le-a anunţat până la urmă.

Atunci când au reizbucnit violenţele la Kiev, marţi, şi când forţele antirevoltă au luat cu asalt Maidanul, manifestanţi de la Liov au pornit la atac, ca represalii, strigând că vor "zdrobi poliţiştii".

Două cadavre ale unor membri ai poliţiei antirevoltă Berkut, foarte urâtă şi în egală măsură temută de către manifestanţi, au fost găsite joi seara în incinta unei cazărmi arse din temelii.

- "Este un dictator"

Manifestanţi au luat la asalt joi, cu cocteiluri Molotov, sedii aparţinând Poliţiei, Parchetului şi serviciilor speciale, aruncând mobile pe fereastră, spărgând maşini, arzând uniforme, dar mai ales portrete ale preşedintelui Viktor Ianukovici, atârnate pe pereţi în birouri.

"Ianukovici a depăşit orice limite. Este un dictator. Bravo băieţi!", striga Olena Iuhimeţ, în vârstă de 48 de ani, pozându-se în faţa unui sediu al administraţiei, incendiat, la Liov.

În opinia lui Andrii Sokolov, unul dintre liderii mişcării locale de contestare, aceste acte constituie "un răspuns din partea poporului la lipsa de acţiune din partea puterii şi opoziţiei".

"Este necesar să se facă ceva. Nu putem să stăm cu braţele în sân", subliniază el.

Volodimir, în vârstă de 24 de ani, care participa la luarea cu asalt a sediului local al serviciilor sociale, şi-a exprimat speranţa ca reşedinţa preşedintelui Ianikovici de lângă Kiev să aibă, în curând, aceeaşi soartă.

"Ceea ce am făcut noi sediului KGB, vor face alţii la Mejighiria şi îl vor lua pe Ianukovici de c...", striga el.

Serghi Maruniak, numărul doi în cadrul poliţiei regionale, a fost spitalizat după ce a fost bătut de către manifestanţi.

Aproximativ 5.000 de persoane şi-au însuşit arme dintr-o unitate de poliţie.

Şeful poliţiei regionale, Oleksandr Rudak, a raportat furtul a aproape 2.000 de puşti. Manifestanţii afirmă că au luat numai scuturi, pentru a-i "proteja pe băieţii de la Maidan".

- "Poliţiştii mint"

"Nu am luat arme de foc, poliţiştii mint. Doar am devastat. Am venit aici atunci când au început să ucidă oameni la Maidan", marţi, declară Andrii, în vârstă de 28 de ani, care a participat la asalt.

Manifestanţii dorm în clădirea administraţiei regionale, ocupate începând de luni, iar aproximativ 2.000 de locuitori din regiune au patrulat în oraş în noaptea de joi spre vineri.

"Am impresia că 80% dintre poliţişti şi-au închis telefoanele mobile şi se ascund", a declarat joi primarul oraşului, Andrii Sadovi.

Fostul ministru de Interne Iuri Luţenko, unul dintre liderii mişcării de contestare, le-a cerut joi seara poliţiştilor de la Liov să vină la Kiev împreună cu el, pentru a "proteja" Maidanul.

"Luaţi-vă armele şi haideţi să mergem la Kiev, să ne batem pentru Ucraina şi ucraineni", le-a transmis el, înainte să plece către Kiev, împreună cu zeci de poliţişti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici