Reportaj BBC despre cum sunt izolate familiile de romi din câteva localităţi din România în spatele unor ziduri - VIDEO

Reporterul britanic Tom Wilson a intervievat familiile de romi din satul braşovean Tărlungeni şi din oraşul Baia Mare, unde primarii locali au construit ziduri pentru a izola comunitatea romă de restul locuitorilor, potrivit unui reportaj difuzat miercuri de BBC News Online.

1479 afișări
Imaginea articolului Reportaj BBC despre cum sunt izolate familiile de romi din câteva localităţi din România în spatele unor ziduri - VIDEO

Reportaj BBC despre cum sunt izolate familiile de romi din câteva localităţi din România în spatele unor ziduri - VIDEO

"Era un drum pe care ţiganii noştri îl puteau folosi pentru a merge în sat", afirmă o femeie de origine romă din Tărlungeni, referindu-se la drumul pe care autorităţile au construit un zid ce desparte comunitatea romă de cea română şi maghiară. "Roată ocolim. Un om bolnav pe care îl dor picioarele poate să ocolească atât", se întreabă retoric o altă localnică.

Zidul a generat nemulţumire şi în rândul copiilor. "Este ca la puşcărie", afirmă unul dintre ei, explicând că din cauza acestuia întârzie la şcoală. Copii avertizează, de asemenea, că zidul are cioburi de sticlă în partea superioară, pentru a nu putea fi escaladat.

De partea cealaltă a zidului, unde trăiesc comunităţile de români şi maghiari, localnicii par mulţumiţi de acest zid. "Copii din ţigănie, toţi stăteau aici la noi pe stradă şi se jucau. Era şi pericol de accidente", susţine un locuitor din această parte a satului.

VEZI AICI REPORTAJUL BBC

Puţine persoane de aici au acceptat însă să fie filmate, afirmă reporterul BBC, deoarece se tem de represiuni din partea romilor. Comunitatea romă susţine însă că problemele sociale sunt generate de sărăcie.

Zidul din Tărlungeni a fost construit în 2009, dar în vara lui 2011, un alt zid a fost construit la sute de kilometri distanţă, în Baia Mare. Aici însă părerile localnicilor sunt împărţite. Unii susţin că acesta este bun pentru că îi protejează pe copii de accidente, în timp ce alţii susţin că se simt "ca la închisoare" şi solicită dărâmarea zidului.

Întrebat de ce zidul arată atât de intimidant, primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a explicat că din punctul lui de vedere este estetic. "Dacă îl făceam din lemn, cam de la începutul lui noiembrie începea să fie demontat şi să fie pus pe foc. Dacă s-ar fi făcut din metal, ar fi dispărut a doua zi pentru că ar fi vândut unii metalul respectiv", explică el.

Unii localnici susţin că banii investiţi în construirea zidului sunt irosiţi şi ar fi putut fi folosiţi în modernizarea blocurilor respective. Aici "condiţiile sunt de nedescris", afirmă reporterul BBC, adăugând că nu există apă curentă, singura sursă de apă fiind afară, în spatele blocului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici