Reprezentanţi ai talibanilor discută cu lideri politici afgani, inclusiv cu fostul preşedinte Hamid Karzai

  • Reprezentanţi ai talibanilor au iniţiat discuţii cu lideri politici afgani, inclusiv cu fostul preşedinte Hamid Karzai.
  • Liderii talibani vor susţinere pentru crearea unui consiliu politic executiv.
2991 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţi ai talibanilor discută cu lideri politici afgani, inclusiv cu fostul preşedinte Hamid Karzai

Reprezentanţi ai talibanilor discută cu lideri politici afgani, inclusiv cu Hamid Karzai

Reprezentanţi ai Mişcării talibanilor afgani au avut întrevederi cu lideri politici de la Kabul, inclusiv cu fostul preşedinte Hamid Karzai, în eforturile de a obţine susţinere pentru un consiliu guvernamental, afirmă surse politice.

Conform unor oficiali de la Kabul citaţi de postul german NTV, o delegaţie a talibanilor condusă de Anas Haqqani, unul dintre liderii grupului islamist Reţeaua Haqqani, s-a întâlnit cu fostul preşedinte afgan prooccidental Hamid Karzai, şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională. Un reprezentant al lui Hamid Karzai a confirmat întâlnirea, precizând că vor urma şi altele.

Mişcarea talibanilor afgani ar vrea să obţină susţinerea unor politicieni afgani pentru crearea unui consiliu guvernamental, a declarat Waheedullah Hashimi, un reprezentant al talibanilor, citat de agenţia Reuters. De asemenea, talibanii intenţionează să le ceară piloţilor militari care au fugit în alte ţări să revină în Afganistan. Talibanii au ocupat baze militare şi au aparate de zbor care nu pot fi utilizate. În plus, unii piloţi au plecat în ţări vecine cu 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere.

Waheedullah Hashimi a explicat că liderul Mişcării talibanilor, Haibatullah Akhundzada, probabil va coordona viitorul consiliu executiv de pe o poziţie aflată deasupra acestei entităţi. „Poate că unul dintre adjuncţii lui Akhundzada va avea rolul de preşedinte", a explicat reprezentantul Mişcării talibanilor.

Haibatullah Akhundzada, liderul suprem al Mişcării talibanilor afgani, are trei adjuncţi - Mawlavi Yaqoob, fiul mollahului Omar, Sirajuddin Haqqani, liderul grupului islamist Reţeaua Haqqani, şi mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul Biroului politic taliban, cu sediul în Doha, Qatar.

„Nu va fi un sistem politic democratic, întrucât un astfel de sistem nu are niciun fundament în ţara noastră. Nu vom discuta ce tip de sistem politic vom aplica în Afganistan, deoarece este evident - este Legea islamică, Sharia", a explicat Waheedullah Hashimi.

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan.

Prim-vicepreşedintele Amrullah Saleh afirmă că el este preşedinte „legitim" şi va organiza rezistenţa contra talibanilor

Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat, marţi seară, că el este preşedintele interimar „legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani. „Clarificare: conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens", a declarat Amrullah Saleh, prim-vicepreşedinte al Afganistanului.

„Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale", a subliniat Amrullah Saleh. Anterior, prim-vicepreşedintele afgan a semnalat că el nu li se va subordona „niciodată teroriştilor talibani". Conform unor surse locale, Amrullah Saleh se află într-o regiune care nu este încă ocupată de talibani, în Valea Panjshir, în nord-estul Afganistanului, la circa 150 de kilometri de Kabul.

Insurgenţii talibani au deschis focul, miercuri, spre sute de protestatari, în oraşul afgan Jalalabad, cel puţin trei demonstranţi fiind împuşcaţi mortal. Zeci de persoane au fost rănite. Protestatarii nu recunosc regimul taliban şi au vrut să amplaseze drapelul naţional al Afganistanului într-o piaţă din centrul oraşului Jalalabad, situat la 150 de kilometri est de Kabul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici