Republica Moldova a abrogat legea care incrimina propaganda homosexuală

Parlamentul Republicii Moldova a abrogat, vineri, o lege care incrimina propaganda în favoarea homosexualităţii, pe fondul presiunilor Uniunii Europene înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, relatează AFP.

178 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova a abrogat legea care incrimina propaganda homosexuală

Parlamentul Republicii Moldova a abrogat legea care incrimina propaganda homosexuală (Imagine: Mediafax Foto)

Cincizeci şi trei de parlamentari ai coaliţiei proeuropene din totalul de 101 membri ai Parlamentului au votat pentru abrogarea legii, care fusese adoptată în iunie şi atrăsese criticile Uniunii Europene.

Republica Moldova adoptase legea după modelul Rusiei, care în iunie a aprobat o lege ce incriminează propaganda homosexuală în rândul minorilor.

În iunie, Uniunea Europeană şi Republica Moldova au finalizat negocierile în vederea semnării unui acord de asociere care prevede crearea unei zone de liber-schimb. Acordul ar urma să fie parafat în noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic programat la Vilnius.

Zeci de preoţi şi protestatari au blocat accesul, vineri, în Parlamentul de la Chişinău, fiind nemulţumiţi de excluderea pedepsei pentru propagarea homosexualităţii din Codul Contravenţional.

Protestatarii au venit în faţa Palatului Republicii cu icoane şi au intonat cântece bisericeşti, încă de la ora locală 09.00 (09.00, ora României), cu o oră înainte de începerea şedinţei Parlamentului. Ei au încercat să nu le permită deputaţilor să intre în clădire. Acestora li s-au alăturat membri ai PCRM (Partidul Comuniştilor din R.Moldova), care s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, mobilizate pentru a asigura accesul deputaţilor moldoveni în Legislativ. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a luat apărarea protestatarilor. "Ei nu încalcă nimic, stau oamenii şi se roagă la Dumnezeu. Dacă nu ar încălca demnitarii de stat Constituţia şi toate legile ţării, credincioşii nu ar sta în prag. Nu o să permitem nimănui să-şi bată joc de popor şi de credinţa noastră. (...) Vedeţi ce vor să voteze?", a spus Voronin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici