Reuniunea Serbia-Kosovo de la Bruxelles s-a încheiat fără vreun acord, anunţă premierul sârb

Liderii sârbi şi kosovari nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la normalizarea relaţiilor între cele două ţări marţi, la Bruxelles, dar au afirmat că sunt pregătiţi să continue negocierile, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri premierul sârb Iviţa Dacici.

206 afișări
Imaginea articolului Reuniunea Serbia-Kosovo de la Bruxelles s-a încheiat fără vreun acord, anunţă premierul sârb

Reuniunea Serbia-Kosovo de la Bruxelles s-a încheiat fără vreun acord, anunţă premierul sârb (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În pofida acestor negocieri de durată, nu am ajuns la un acord în această seară", a declarat Dacici la finalul celei de a opta reuniuni cu omologul său kosovar Hashim Thaci, începând din octombrie 2012 şi până în prezent, organizate sub egida Uniunii Europene (UE).

"Avem în continuare timp să găsim o soluţie", a adăugat el, adresându-se jurnaliştilor în sârbă.

Thaci a declarat, de asemenea, că este pregătit pentru o continuare a negocierilor.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care a condus tura de negocieri, a anunţat totuşi că nicio altă reuniune nu este prevăzută la Bruxelles. "Este ultima dată când ne-am reunit în mod oficial", a precizat ea, citată într-un comunicat.

"Un anumit număr de propuneri au fost puse pe masă. Prăpastia între cele două părţi este foarte îngustă, dar profundă", a adăugat ea.

Lady Ashton a precizat că liderii se întorc în capitalele ţărilor lor pentru a discuta despre acest lucru. "Îmi vor anunţa poziţiile lor în zilele următoare", a adăugat ea, exprimându-şi speranţa că aceştia vor putea găsi o soluţie.

Europenii speră că un asemenea acord va contribui la o diminuare a tensiunilor în nordul Kosovo, cu o populaţie majoritar sârbă, care nu aceptă un control din partea Priştinei, după cinci ani de când fosta provincie sârbă şi-a proclamat independenţa.

Divergenţele vizează gradul de autonomie de care vor putea să beneficieze municipalităţile din această regiune, în schimbul afirmării autorităţii oficiale a Priştinei.

Belgradul reclamă crearea unei "asocieri" a acestor municipalităţi, care să dispună de "puteri executive" în domeniul securităţii, poliţiei şi justiţiei.

Însă Priştina refuză să meargă atât de departe. Thaci a reafirmat marţi că această "asociere" nu va avea "în niciun caz puteri legislative".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici