REVOLTĂ la Guantanamo: Autorităţile, obligate să tragă cu gloanţe de cauciuc

Deţinuţii de la închisoarea Guantanamo, dintre care câteva zeci sunt în greva foamei, au fost separaţi sâmbătă în celule individuale după o revoltă care a determinat autorităţile să tragă cu gloanţe de cauciuc neletale, au anunţat autorităţile militare.

746 afișări
Imaginea articolului REVOLTĂ la Guantanamo: Autorităţile, obligate să tragă cu gloanţe de cauciuc

REVOLTĂ la Guantanamo: Autorităţile, obligate să tragă cu gloanţe de cauciuc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comandantul "a ordonat transferarea deţinuţilor din celule comune în unele individuale în tabăra 6 pentru a asigura sănătatea şi siguranţa acestor deţinuţi", a anunţat purtătorul de cuvânt al închisorii, Robert Durand, într-un comunicat.

"Această acţiune a fost adoptată ca răspuns la eforturile deţinuţilor de a limita capacitatea gărzilor de a-i supraveghea acoperind camerele de supraveghere, ferestrele şi pereţii de sticlă", a explicat el.

Gardienii au intervenit pentru a înlătura aceste obstacole, dar "unii deţinuţi au rezistat cu ajutorul unor arme improvizate, iar ca răspuns au fost trase patru gloanţe «mai puţin letale»", a declarat el, fără a preciza tipul acestora.

"Gardienii sau deţinuţii nu au fost răniţi grav", potrivit aceleiaşi surse, care nu a oferit detalii.

Avocatul celor doi kuwaitieni aflaţi în greva foamei, locotenent-colonelul Barry Wingard, a deplâns folosirea forţei, într-un e-mail trimis AFP.

"Acţiunea responsabililor închisorii este exact inversul a ceea ce cred că ar fi trebuit făcut. Greva foamei ar fi fost încheiată astăzi" dacă exemplarele din Coran ale acestor bărbaţi nu ar fi fost răsfoite, a declarat el.

"Singurul lucru constant la Guantanamo este că forţa pare să sfideze întotdeauna logica şi bunul simţ", a scris avocatul, afirmând că speră într-o intervenţie a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, singurul care are acces la taberele deţinuţilor.

Potrivit avocaţilor, majoritatea deţinuţilor din tabăra 6, unde se află 130 de persoane, sunt în greva foamei după o percheziţie, la începutul lui februarie, în cadrul căreia au fost examinate exemplare din Coran în mod inadecvat, perceput de ei drept o profanare. Potrivit Pentagonului, joi erau 43 de grevişti, de patru ori mai mulţi decât în urmă cu o lună, iar 11 erau alimentaţi forţat.

În total, închisoarea are 166 de deţinuţi, majoritatea aflaţi acolo de peste 11 ani fără a fi inculpaţi sau judecaţi, în timp ce Barack Obama nu şi-a respectat promisiunea de a închide acest centru de detenţie controversat din Cuba.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici