Greva foamei la Guantanamo în semn de protest faţă de confiscarea Coranului

Deţinuţi de la Guantanamo Bay (Cuba) au intrat în greva foamei în semn de protest faţă de confiscarea unor bunuri personale la începutul lui februarie, între care Coranul, au anunţat luni avocaţii lor şi autorităţile din cadrul închisorii.

161 afișări
Imaginea articolului Greva foamei la Guantanamo în semn de protest faţă de confiscarea Coranului

Greva foamei la Guantanamo în semn de protest faţă de confiscarea Coranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mai mulţi clienţi ne-au anunţat că majoritatea deţinuţilor din tabăra VI se aflau în greva foamei", a explicat pentru AFP avocatul newyorkez Pardiss Kebriaei, care îl apără pe yemenitul Gualeb Al-Bihani.

În tabăra VI se află majoritatea celor 166 de deţinuţi de la Guantanamo, respectiv 130 de bărbaţi, potrivit unei estimări, care nu pun probleme disciplinare şi nu reprezintă un risc particular.

Intervievat de AFP, căpitanul Robert Durand, directorul pentru comunicare de la Guantanamo, a numărat, luni, nouă grevişti, dintre care cinci sunt alimentaţi prin intermediul unor tuburi inserate în stomac.

El a anunţat că "refuzarea măncării oferite nu face neapărat dintr-un deţinut un grevist al foamei", subliniind că a observat încarceraţi "mâncând hrana de care dispun în abundenţă în celule".

Potrivit lui Kebriaei, clientul său, aflat în greva foamei de 30 de zile, "a pierdut mai mult de nouă kilograme şi a fost avertizat de către personalul medical că sănătatea sa este în pericol, mai ales că este diabetic".

Un alt avocat, Barry Wingard, a anunţat că unul dintre clienţii săi, aflaţi cu toţii în greva foamei, kuwaitianul Fayez al-Kandari, a slăbit 12 kilograme în trei săptămâni şi jumătate.

Douăsprezece avocaţi au trimis o scrisoare pe adresa comandantului de la Guantanamo, amiralul John Smith, cu scopul de a denunţa un "caz care pare să se deterioreze rapid şi să atingă un nivel potenţial critic".

"Am primit informaţii potrivit cărora bărbaţii scuipă sânge, sunt spitalizaţi, îşi pierd cunoştinţa, devin slabi şi epuizaţi", scriu avocaţii.

"Am fost informaţi că traducători de limba arabă angajaţi la închisoare au răsfoit Coranurile într-un fel care constituie o profanare, în conformitate cu credinţele religioase, iar gardienii nu au fost respectuoşi în timpul rugăciunilor", scriu avocaţii în scrisoare. Ei cer să fie găsită rapid o soluţie la această "situaţie care aminteşte de cele mai rele momente din istoria Guantanamo".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici