Rezoluţie PE privind Siria: Europarlamentarii vor retragerea ambasadorilor statelor UE la Damasc

Europarlamentarii reuniţi în plen, la Strasbourg, au adoptat o rezoluţie în care şi-au exprimat dorinţa ca toate statele membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria şi să îngheţe relaţiile cu ambasadorii sirieni din UE.

202 afișări
Imaginea articolului Rezoluţie PE privind Siria: Europarlamentarii vor retragerea ambasadorilor statelor UE la Damasc

Rezoluţie PE privind Siria: Europarlamentarii vor retragerea ambasadorilor statelor UE la Damasc (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Rezoluţia PE condamnă Rusia şi China pentru blocarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU privind Siria. De asemenea, rezoluţia cere Rusiei, cel mai important furnizor de arme al Guvernului sirian, să nu mai furnizeze armament autorităţilor de la Damasc. De asemenea, ei au cerut UE să respecte embargoul impus Siriei.

De asemenea, ei au cerut în rezoluţia adoptată joi, ca Înaltul Reprezentant Catherine Ashton să facă tot ceea ce poate pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, cooperând atât cu Rusia cât şi cu China. Europarlamentarii vor de asemenea ca toate statele membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria şi să îngheţe relaţiile cu ambasadorii sirieni din UE. De asemenea, ei i-au cerut lui Ashton cobnsolidarea capacităţii umanitare a Delegaţiei UE din Damasc. Conform procedurii, rezoluţia este "nejuridică".

Ministerul de Externe a anunţat săptămâna trecută că România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria.

"România nu intenţionează să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară în Siria, iar situaţia de securitate va permite o acţiune eficientă în sprijinul cetăţenilor români", a precizat MAE.

Anunţul MAE venise după ce AFP relatase că Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi monarhiile din Golf au decis retragerea ambasadorilor lor din Siria, denunţând "violenţele repetate" ale regimului sirian împotriva propriului popor.

Un grup de şase cetăţeni români au fost repatriaţi, la cerere, joi, din Siria, a informat MAE. MAE a reiterat cu această ocazie solicitarea către cetăţenii români prezenţi pe teritoriul Siriei ca aceştia să contacteze Ambasada României la Damasc pentru a-şi înregistra prezenţa, astfel încât să poată beneficia, în caz de necesitate, de asistenţă consulară.

În cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează o linie telefonică dedicată: +40.21.319.21.37 - la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenţă şi informaţii consulare.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu proteste violente de amploare şi confruntări armate între serviciile de securitate şi grupări disidente. Conform estimărilor Naţiunilor Unite, acţiunile de reprimare ordonate de regimul Bashar Al-Assad s-au soldat cu peste 5.500 de morţi în ultimele 11 luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici